Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség: mi történik a 28. és 37. terhességi hét között?

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. november 6. | Frissítve: 2021. július 4.

Forrás: babaszoba.hu

Megkezdődik az utolsó trimeszter. A magzat egyre inkább a kinti életre készülődik, miközben sokat hízik és növekszik.

Egy 36 hetes terhes kismama
A 28. héten a magzat súlya kb. 1000 gramm. A születéséig nagyjából megháromszorozza a súlyát. A testének zsírrétege segíti majd abban, hogy a méhen kívül is megőrizze a testhőmérsékletét.
A magzat csontozata keményedik, a koponyán található csontok még nem kapcsolódnak össze, ez teszi lehetővé majd, hogy áthaladjon a szülőcsatornán.
A magzat agyában neuronok milliárdjai kapcsolódnak össze, ez teszi lehetővé számára a tanulást az anyaméhben és azon kívül is.
A szemei már nyitva vannak és érzékeli a fényt, amely az anyaméhen keresztül átjut hozzá. A hallása is kifejlődött, ezért bátran beszélhetsz hozzá, énekelhetsz neki, hallani fogja.
Testét magzatmáz borítja, ez egy kenőcsszerű, sűrű, fehér anyag, ami megvédi a baba bőrét a magzatvíztől. A 37. héten a magzat bőre rózsaszín és puha. Már sokkal inkább úgy fest, mint egy kisbaba. Naponta kb. 28 grammot hízik, súlya 2800 gramm körüli. Már kitöltötte a terminust, ha most születne meg, nem számítana koraszülöttnek.
A szülés közeledtével a legtöbb magzat befordul és fejjel lefelé helyezkedik el. Általában már így is marad, fejét a medencéd területén pihenteti és készen áll arra, hogy üdvözölje a világot.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák