Terhesség

Terhesség: mi az a 4. trimeszter?

A terhesség mint köztudomású három trimeszterből áll. Létezik azonban egy úgy nevezett negyedik trimeszter, ami nem más, mint a szülés utáni első három hónap.
2021. November 30.
Terhesség: mi az a 4. trimeszter? (fotó: Getty Images)

A negyedik trimeszter fogalmát dr. Harvey Karp amerikai gyerekorvos vezette be a köztudatba. Szerinte a kisbabák korábban születnek meg, mint kéne, egyszerűen túl nagyra nőnek, már nem férnek el tovább a méhben, noha még sok szempontból nem igazán állnak készen a kinti világra. Karp szerint az első három hónap így arról szól, hogy a babák megpróbálnak alkalmazkodni a kinti élethez.

A negyedik trimeszter azonban nemcsak a babáról szól, hanem az anyáról is. Az anya testi és lelki változásairól, a családdá válásról, a szűkebb és tágabb környezet szerepváltozásairól (nőből anya lesz, férfiból apa, anyából, apából nagyszülő, és így tovább).

Az anya testében hatalmas hormonális változások játszódnak le, szoptatni kezd, sokkal kevesebbet alszik miközben meg kell tanulnia gondoskodni egy magatehetetlen újszülöttről. Ráadásul ez a legtöbb esetben teljesen egyedül, nagycsalád, segítség, támasz nélkül történik. A legjobb, amit tehetünk, hogy megpróbálunk erre az időszakra is készülni és nem csak a szülésig látunk el.

Hogyan készüljünk a negyedik trimeszterre?

Mit tehetünk, hogy a lehetőségekhez képest könnyebb legyen a negyedik trimeszter? Tudnunk kell, hogy ez az összehangolódás időszaka a babánkkal. A napok szinte egybefolynak, szoptatástól szoptatásig tartanak, a köztes – nem túl hosszú órákban – a baba alszik. Próbálj meg te is pihenni ezekben az időszakokban és ne a házimunkával törődj. Szükséged van neked is a pihenésre, a regenerálódásra. Vond be a családtagokat, kérj és fogadj el segítséget. Főleg az első hetekben, a látogatók ne vendégeskedni jöjjenek, sokkal inkább segíteni.Mindenképp szerezz be előre szoptatási tanácsadóhoz elérhetőséget, hogyha bármilyen kétséged van, tudd, kihez kell fordulni.A pihenés, szoptatás mellett jó, ha eszel, iszol eleget, és ha mindennap sétáltok a levegőn.A babádnak fontos a testközeliség, hogy érezze az illatod, hallja a hangod. Jó választás, ha hordozod, ez a kötődésben is sokat számít.Azt is jó ha tudod, hogy sok kisbaba hasfájós ebben a kezdeti időszakban. Több minden is segíthet, leginkább enyhítheti a sírós-hasfájós baba közérzetét: babamasszázs, meleg meggymagpárna, hordozás, szoptatás, kólikatartás.A kezdeti nehézségek, fáradtság után a harmadik hónaptól egyszerre könnyebbé válik minden. A baba hasfájása elmúlik, olyan hirtelen, ahogyan jött. Észreveszed, hogy rutinosabb szülőkké váltatok, könnyebben megy a szoptatás, beáll a kereslet-kínálat elve, a baba többet, hosszabban alszik, kialakul egyfajta napi rutin, és te is elkezdesz testileg-lelkileg magadhoz térni. De ne feledd: az egyetlen állandó dolog, ha kisbabád van: maga a változás.