Terhesség

Terhesség: mi a teendő téraránytalanság esetén?

Mi okozhat téraránytalanságot, és mire kell számítania ilyenkor a kismamáknak? Dr. Hernádi Balázs szülész-nőgyógyász szakorvost és Bundy- Gerőházi Panni szülésznőt kérdeztük.
2021. Június 24.
Terhesség: mi a teendő téraránytalanság esetén? (fotó: Getty Images)

Téraránytalanságról akkor beszélünk, ha a csontos medence bemenet és a magzati koponya méretének olyan kóros különbsége áll fenn, amely a szülőcsatornán való áthaladást kizárja.

Elsőként Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász szakorvosát kérdeztük arról, mit kell tudnunk a téraránytalanságról.

Mi okozhatja a téraránytalanságot? Lehetnek-e a kismama részéről fennálló egészségügyi okai is (pl. betegségek)?

Leggyakrabban a szűk anyai medence – amely lehet alkati adottság – áll a háttérben, és létrejöhet baleset következtében (medencecsont törés), csípőficam esetén is. Szülési akadályt képezhetnek a hüvelyi daganatok, miómák, és a súlyos szemölcsösfertőzés (HPV), illetve a túl nagy magzati méretek is vezethetnek téraránytalansághoz. A kezeletlen (diéta, inzulin) terhességi cukorbetegség következtében gyakran látunk excesszív magzati növekedést.

Ha a magzat méhen belüli helyzete vagy a koponya nem megfelelően próbál a fájások hatására a medencén áthaladni, különböző fekvési, tartási és beilleszkedési rendellenességekről beszélhetünk, amelyek szintén téraránytalansághoz vezethetnek. Ezek egyes eseteiben hüvelyi szülésre van lehetőség, azonban legtöbbször császármetszés végzésére kényszerülünk.

A várandósság során miként állapíthatják meg a téraránytalanságot?

A terhesség során meghatározott időpontokban végzett ultrahang vizsgálattal ellenőrizhető a méhen belüli fejlődés, a terhesgondozás fontos része a szénhidrát anyagcsere vizsgálata és a magzati méretek rendszeres követése.

A nagy magzat mindig téraránytalanságot fog jelenteni?

Születnek természetes úton 4000 gramm feletti magzatok is, de egy alacsony termetű várandós esetében számolni kell téraránytalansággal, még jóval kisebb súlynál is.

Mi a teendő, ha a kismamánál kiderül a téraránytalanság?

Vannak esetek, amikor a terhesgondozás során nyilvánvalóvá válik a téraránytalanság, ilyenkor programozott császármetszés a választandó út. Mivel a harmadik trimeszter végén a legjelentősebb a magzat súlygyarapodása, és a beállított szénhidrát anyagcsere is instabillá válhat, ezért a cukorbetegséggel szövődött várandósság esetében még a terminus előtt, a 38-39. héten szülésindukciót végzünk. A 40. hét után megengedhető a várakozás a szülés beindulására, de sűrűbben kell ellenőrzésre járni. Ha a 42. hetet betöltötte a várandós, szintén a szülés megindítását végezzük.

Milyen következményekkel járhat, ha a téraránytalanságra nem derül fény/vagy nem megfelelően kezelik?

Téraránytalanság esetén a vajúdás elhúzódik, végül elakad. Ezt fel kell ismerni, és nem szabad erőltetni tovább a szülést. A vajúdás során folyamatosan ellenőrizzük a méhszáj tágulását és a koponya helyzetét. Az egyik jogosan félt szövődmény téraránytalanság esetén, amikor a fej megszületését követően többszöri tolófájásra sem születik meg a magzat, elakadhat a váll, ekkor már nincs lehetőség műtétet végezni, s a különböző műfogások ellenére is nagy a magzati / anyai sérülés kockázata.

Nehezebb egy nagyobb babát megszülni?

A magzatok 5-10 százaléka 4000 gramm felett, 0,4-2 százalékuk pedig 4500 gramm feletti születési súllyal érkezik ebbe a világba – tudtam meg Bundy- Gerőházi Panni szülésznőtől.A magzat méretét ultrahang vizsgálattal meg lehet becsülni. A becsült magzati méret egyes esetekben felveti a téraránytalanság gyanúját. Bár a relatív téraránytalanságot bizonyítani csak eltűnt méhszáj esetén lehet, a mai profilaktikus szemléletű szülészeti gyakorlatban az átlagosnál nagyobbnak mért magzat esetén az édesanyának már a várandósság alatt felajánlják a szülés terminus előtti megindítását, vagy az elektív császármetszést. A téraránytalanság diagnózisának megállapítása természetesen szülész orvosi kompetencia, és ha valóban fennáll ez a probléma, akkor a magzatot csak hasi úton lehet világra segíteni.

Fontos tudni, hogy a magzat átlagnál nagyobb súlyából nem következik automatikusan téraránytalanság, hiszen nagyon fontos tényező a magzati méretek mellett az anya medencéjének mérete.De valóban nehezebb egy nagyobb babát megszülni?

Ezt nem jelenthetjük ki biztosan. Ahogyan a doktor úr is említette, nem állíthatjuk, hogy a magzat méretétől függ a szülés “nehézsége”. Minden várandósság, szülés, anya és magzat különböző, ezért előfordulhat, hogy egy anya számára nehezebb feladat egy kisebb baba szülése, mint másnak egy nagyobb magzatot világra hozni – emelte ki a szülésznő.Ugyanakkor vannak olyan szempontok, amiket érdemes figyelembe venni, amikor valaki várhatóan nagy babát fog szülni.Az első és legfontosabb: az anya szabad mozgása és testhelyzet változtatása a vajúdás és a szülés alatt egyaránt. Egy szülő nő érzi, hogy milyen pozíció, mozgás kényelmes számára, automatikusan ezeket teszi a szülés során, hogy megkönnyítse kisbabája útját. A női medence méretben – pozíciótól függően – akár 3-4 centiméteres különbségek is lehetnek. Szülésznőként akkor tesszük a legjobbat az anyával, ha nem fektetjük a hátára a szülés során – jelezte Bundy- Gerőházi Panni.A függőleges és négykézlábas testhelyzetekben lehetőség nyílik a keresztcsont és a farokcsont hátrafelé történő kimozdulására, ezzel több centimétert is nyerhetünk a kisbaba számára. Ezt a folyamatot a női szervezet magától tudja, ismeri, alkalmazza, nekünk, az anya segítőinek csak hagynunk kell, hogy a természet tegye a dolgát.Egy másik fontos szempont, hogy ne szabjunk meg egységes időkorlátokat, határokat a szülőnők számára! Nem minden vajúdás halad ugyanolyan tempóban, és ez teljesen normális. Adjuk meg a babának a számára szükséges időt a megszületéséhez!Két további javaslatom lenne még azok számára, akik várhatóan nagy súlyú babát fognak szülni. Az egyik a Spinning Babies szemlélet. Egy tanfolyam keretein belül, már a várandósság alatt megtanulhatja az édesanya, milyen pozícióban nyílik a legszélesebbre a medencéje bemenete, ürege és kimenete. Ez nagy segítséget jelenthet a szülés során. Ezen kívül segíti az anyai fasciák lazítását és a magzat megfelelő beilleszkedését a medencébe.A csontok és fascia mellett fontos a medencefenéki izmok felkészítése a szülésre. Aki megedzi a medencét alulról lezáró izmait, annak könnyebben nyúlnak a hüvelyt körülvevő izmai sérülés nélkül a szülés során. Ezzel akár nagy baba szülése esetén is megelőzhető a gátmetszés és a spontán gátrepedés is. Az izmok megedzéséhez és karbantartásához a Kriston Módszert javaslom – zárta gondolatait a szülésznő, Kriston tréner.