Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség: linea nigra, avagy a sötét csík a pocakon

Szerző: Galgóczi Edina

2015. március 5. | Frissítve: 2021. március 11.

Forrás: babaszoba.hu

A függőleges barna vonal megjelenése a hason sok kismamát meglepetésként ér. Mi az a linea nigra (vagy linea negra), és miért alakul ki? Kell aggódni miatta?

A terhesség alatt megjelenő sötét csík a hason az egyike azon bekövetkező változásoknak, ami bizonyára alaposan meglepi a leendő anyukát. (A statisztikák szerint körülbelül a kismamák 75%-át érinti.) A linea nigra (magyarul fekete vonal) néven emlegetett csík a pocakon pont középen, függőlegesen húzódik, a köldöktől a szeméremcsontig. Előfordulhat, hogy a terhességi hetek előrehaladtával a hossza nő, és a köldök fölött is látszani kezd. Szélessége rendszerint pár milliméter, de maximum 1 cm szokott lenni.
A kialakulásakor az első gyermekét várók szinte biztos, hogy vagy rögtön megkérdezik a terhességben tapasztalt ismerősüket, vagy azonnal rákeresnek neten: mi a csuda ez a bizonyos rejtélyes, függőleges csík. Összegyűjtöttük a linea nigra kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.

A linea nigra a terhes nők háromnegyedénél megjelenik

Mitől alakul ki a linea nigra (linea negra)?

Talán meglep téged, de ez a vonal (a linea alba) eddig is ott volt, csak nem látszott. A szervezetedben a terhesség miatt nő az ösztrogén szint, ami pedig serkentően hat a melanin termelésre. A melanin (pigmentanyag) felelős a bőr sötétedéséért, ami a mellbimbók pitvaránál, az anyajegyeknél, szeplőknél, a köldöknél is okoz bőrsötétedést. Ugyanez a változás következik be a linea albánál is, így alakul ki a (latinul) linea nigra. Megelőzni nem lehet.

Mikor jelenik meg a linea negra (nigra)?

Általában a 15. terhességi héten jelenik meg haloványan, majd egyre erősödik. Általánosságban elmondható, hogy a sötétebb bőrű várandósoknál sötétebb, világos bőrű és hajú anyukáknál pedig halványabb a csík. Napozás hatására fokozottabb a pigmentálódás, sötétedik a vonal.
Ajánlott fokozottan odafigyelni a bőrvédelemre: kend be naptejjel a csíkot is, a szoláriumozást pedig jó ideig hagyd ki az életedből!

Elmúlik a csík?

Jó hír: a szülés után nyomtalanul eltűnik, de nem egyből - fokozatos halványodásra számíthatsz. Bár érthető, hogy szülés után mihamarabb szeretnéd visszakapni a hasad eredeti állapotát, ne légy türelmetlen! Az első hetek gyorsan elszaladnak. A szülés után testedben, testeden zajló nagy horderejű folyamatok közül a sötét csík fog a legkevésbé aggasztani.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák