Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség: létezik "túl aktív magzat"?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. január 12.

Forrás: babaszoba.hu

Ha úgy érzed magad, mintha egy kis focista vagy bokszoló lenne a pocakodban, felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon normális-e, hogy a baba ilyen aktív.

Ha az ismerőseid nem is számoltak volna be hasonlóról, a tapasztalataid valószínűleg akkor is a normál tartományba esnek a Healthline.com írása szerint. A magzati mozgások azt jelzik, hogy a baba mind méretét, mind erejét tekintve növekszik.
Terhesség: létezik "túl aktív magzat"? (Fotó: Getty Images)
Ne feledd, hogy nincs két egyforma terhesség és két egyforma baba, így nem érdemes a rokonok, családtagok tapasztalataival - vagy akár egy korábbi várandósságoddal - összehasonlítani azt, te mit tapasztalsz a baba aktivitásával kapcsolatban.
A nagyon aktív magzattal kapcsolatban léteznek olyan városi legendák, hogy talpraesett, aktív, sportos gyerek lesz - de ezek jórészt megalapozatlan feltevések. Az egészséges csont- és ízületi fejlődéshez mozognia, "tornáznia" kell a babának a pocakban, így ez valószínűleg normális és egészséges mozgás. A portál szerint nincs olyan, hogy "túl aktív magzat". A terhesség előrehaladtával pedig akár még mozgékonyabb is lehet.

Vannak időszakok, amikor aktívabb lehet a baba

A baba aktívabb lehet a nap bizonyos időszakaiban, például miután a kismama evett, vagy épp amikor lefekszik pihenni. Evés után, amikor a gyomor teli van, és így több helyet foglal el, még inkább érezhető a mozgás.
Amikor viszont mozog, például egy sétára indul az anyuka, az enyhe mozgás, a ringatózás a pocakban elaltathatja a babát.

Ahogy arról korábban a Babaszoba.hu is írt, egy 2018-ban készült, a Journal of the Royal Society című szaklapban megjelent kutatás során MRI-felvételek és számítógépes modellezés segítségével számolták ki, milyen erősen tudnak rugdosni a babák a pocakban a terhesség 20-30. hete között. A kutatás szerint a 20 hetes magzatok nagyjából 29 Newton erővel, míg a 30 hetes magzatok akár 47 Newton erővel képesek rúgni. (Összehasonlításképpen megjegyzik, hogy egy átlagos teniszező szervája nagyjából 25 Newton erősségű.)

Lehet, hogy számolnod kell a rúgásokat

Az orvosod javasolhatja, hogy számold a baba rúgásait - azt, hogy egy adott időintervallumban hány rúgást végez a pici. Ezt minden nap ugyanakkor kell végezni, hogy az aktivitás változását figyelemmel tudd kísérni, és jelezni tudd az orvosodnak, ha csökkent vagy növekedett a rúgások száma. Ha a baba kevésbé aktív, csökken a magzati mozgás aktivitása, arról feltétlenül be kell számolni az orvosnak, mert ez akár problémát is jelezhet.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szülés időpontja felé közeledve egyre kevesebb helye van mozognia a magzatnak, és változhat a mozgás intenzitása - de a baba továbbra is aktív marad. Éppen ezért a jobb, ha bármi olyat tapasztalsz a mozgásában, ami a megszokottól eltérő, hogy arról tájékoztatod az orvost.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák