Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség: ha üres a petezsák

Szerző: Jaksa Petra

2017. március 8. | Frissítve: 2019. július 11.

Forrás: babaszoba.hu

Két csíkot mutat a teszt, örömmel mész az orvoshoz, hogy terhes vagy, ott azonban a doki szembesít a ténnyel, hogy üres a petezsák, vagyis nem látható fejlődő embrió... De mégis hogy lehetséges ez?

Terhesség: ha üres a petezsák

Állítólag minden nő életében átlagosan háromszor előfordul, hogy egy terhesség elhal. Ez megtörténhet a fent említett módon, de előfordulhat, hogy csak egy erősebb, kicsit későn érkező menstruáció jelzi, hogy valószínűleg egy ideig fejlődött valaki a pocakodban.
A szakirodalom szerint a megtermékenyült petesejt az esetek 50%-ban vetéléssel végződik, amelyet legtöbbször észre sem vesznek. Az üres petezsák (vagy másnéven blighted ovum) nevű jelenség egy nagyon is létező dolog, megakadályozni azonban sajnos nem lehet.

Mi ez?

Az üres petezsák akkor alakul ki, ha ugyan a megtermékenyített petezsák megtapad a méhfalon, de az embrió kb. a hatodik hét után nem fejlődik tovább. A petezsák az, ami körülveszi az embriót és a magzatvizet, és a magzat táplálását, fejlődését segíti. Ez általában az ötödik hét körül már látható, ezt követően pedig nagyjából egy mm az átlagos növekedése naponta. Ennek jelenléte jó jel, azonban nem garancia a terhességre.
A petezsák lehet kóros alakú vagy üres még az után is, hogy a szikhólyagnak láthatónak kellene lennie. (A szikhólyag a méhlepény "előfutára", ez táplálja az embriót, míg ki nem alakul a keringési rendszere - ezt követően a méhlepény veszi át a feladatot.)
Tehát elképzelhető, hogy tapasztalod magadon a terhesség korai jeleit (pl. hányinger, mellfeszülés), sőt akár pozitív teszted is lehet. Előfordulhat ugyanis, hogy a HCG hormon szintje valóban emelkedik a szervezetedben, ennek ellenére egyszer csak, valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva megszakad a terhesség, a baba pedig észrevétlenül felszívódik. Te pedig ebből mindössze annyit érzékelsz, hogy kicsit késik a menzeszed, aztán mikor megjön, a szokásosnál picivel jobban görcsölsz, esetleg nagyobb mennyiségű vér távozik.

Mi okozza?

Az első trimeszter alatt bekövetkező vetéléseknek körülbelül a felét az üres petezsák teszi ki. A tudomány mai állása szerint nem lehet pontosan tudni, hogy ezt mi váltja ki, de úgy hiszik, hogy 80-90%-ban valamilyen kromoszóma-rendellenesség áll a háttérben. Ilyenkor a szervezeted felismeri, hogy a magzat kóros koromszómákkal rendelkezik, sérült, nem életképes, ezért kilökődik, hiszen nem tudna egészséges baba születni belőle.
További okok lehetnek:
- rendellenes sejtosztódás
- fertőzés (pl. chlamydia, CMV, toxoplazmózis, genitális herpesz stb.)
- méh rendellenessége
- alacsony progreszteron szint
- kezeletlen pajzsmirigy- vagy cukorbetegség
- túlzott alkohol- vagy kábítószerfogyasztás

Hogyan előzhető meg?

"Hivatalos" megelőzési módja nincsen, hiszen egy teljesen egészséges, példás életmódot folytató nővel is ugyanúgy megtörténhet, mint bárki mással. Egyes vélemények szerint azonban ilyenkor az is előfordulhat, hogy a magzat valamilyen okból kifolyólag meggondolja magát és mégsem szeretne leszületni. Tehát azzal semmiképpen sem ártunk magunknak, ha amellett, hogy a babaprojekt előtt igyekszünk minden egészségügyi problémánkat kikezeltetni, lelkileg is rendbe tesszük az életünket.
Pszichológussal (vagy egyéb alternatív szakemberek) segítségével oldhatjuk a terhességgel, gyerekvállalással kapcsolatos blokkjainkat, szorongásainkat, kipróbálunk stresszoldó technikákat, meditálunk, ki mit érez magáénak. Az út teljes mértékben egyéni, ha azonban tényleg babázni szeretnénk, érdemes ebbe is energiát fektetni.
Kapcsolódó cikkeink vetélés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák