Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség: folsavval megelőzhető a gyermekkori magas vérnyomás

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 14. | Frissítve: 2018. november 9.

Forrás: Medipress

A folsav köztudottan az egyik legfontosabb magzatvédő vitamin, melynek terhesség alatti megfelelő szintje segít megelőzni az magzati idegcső záródási rendellenességek kialakulását. Nem ez az egyetlen indok azonban arra, hogy pótoljuk!

Terhesség: folsavval megelőzhető a gyermekkori magas vérnyomás

A Boston University kutatócsapata által végzett felmérés szerint viszont ezen kívül más jótékony hatásai is vannak a vitaminnak. Eredményeik szerint ugyanis a szívbetegségre hajlamos nőknél a kellően magas folsavszint megelőzheti a gyermekkori magas vérnyomás kialakulását.
Dr. Xiaobin Wang, a kutatást vezető gyermekorvos és csapata 1300 édesanya-gyermek páron végeztek követéses vizsgálatot 11 éven keresztül. A kutatócsapat arra volt kíváncsi, hogy a szívbetegségre magas rizikójú nők folsavszintje befolyásolja-e gyermekeiknél a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás kialakulási valószínűségét. Szívbetegségre hajlamosító rizikófaktorok közé tartozik többek között a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség.
A követéses vizsgálat során a gyermekek körülbelül 29%-ánál volt emelkedett szisztolés vérnyomás mérhető 3 és 9 éves koruk között. Ezen gyermekek szülei között pedig mérhetően magasabb volt az elhízottság, a magas vérnyomás és a cukorbetegség előfordulása.
Az érintett gyerekeknél szintén gyakoribb volt a magasabb testtömegindex (BMI), illetve az alacsonyabb születési súly és gesztációs kor. Legfontosabb eredményként pedig azt találták, hogy azon édesanyák gyermekeinél, akiknek a terhesség ideje alatt magasabb volt a folsavszintjük, 40%-kal alacsonyabbnak mutatkozott a magas vérnyomás előfordulási aránya. Ami viszont szintén érdekes és fontos megállapítása volt a tanulmánynak, hogy ez az összefüggés csak a szívbetegségre magasabb rizikójú édesanyák gyermekeinél volt fellelhető.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések