Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség: ezt kell tudni a magzatburokról

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 1.

Forrás: babaszoba.hu

A magzatburok a fogantatás után nagyjából a 12. napon kezd kialakulni. Egy külső és egy belső része van. A magzatburok körülöleli a magzatot a kezdetektől fogva.

Terhesség: ezt kell tudni a magzatburokról (fotó: Getty Images)
A terhesség során, nagyjából a fogantatás utáni 12. napon az embrió körül két magzatburok alakul ki: a külső (chorion) és a belső (amnion) magzatburok. A külső magzatburokból alakul ki a méhlepény. A belső magzatburok termeli a magzatvíz nagy részét.
A magzatburok körül öleli a magzatot a fogantatástól kezdve. A magzatburok egy áttetsző buborékféle, a benne található magzatvíz elsődleges feladata, hogy megvédi a magzatot a nyomástól ütődéstől, egyenletes hőmérsékletet biztosít. A magzatburok a magzat elsődleges otthona, védelme, a burokban lehetősége van fejlődni, mozogni.
A magzatburok általában a szülés során megreped és a magzatvíz elfolyik. A magzatburok minden előzmény vagy fájás nélkül megpattanhat, megrepedhet. Szülés során általában a tágulási szak végén, a méhszáj eltűnésével reped meg a burok, de az is előfordulhat, hogy a kitolási szakban történik meg a burokrepedés. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a baba burokban születik, azaz, hogy nem reped meg a szülés során a magzatburok.
Lehetséges azonban, hogy a magzatburok idő előtt reped meg, ennek több veszélye is van, például hogy a felszálló baktériumok megindulnak a magzat felé.
Ha a burok a terhesség 24. hét után fájástevékenység nélkül reped meg, idő előtti burokrepedésről (PROM, Premature Rupture Of Membranes) beszélünk. Ennek oka több minden is lehet: anyai fertőzés, diagnosztikus beavatkozás, a méhnyakon a terhesség előtt végzett műtét és sok esetben ismeretlen tényező is. Az, hogy a burok összeforrjon vagy meggyógyuljon nem valószínű, hiszen az erek hiánya miatt a magzatburok korlátozottan képes a regenerációra. Az idő előtti burokrepedés következménye a magzatvíz csökkenése. Az idő előtti burokrepedés következménye lehet a koraszülés, a lepényleválás vagy a köldökzsinór előreesése.
Általában azonban a burok megrepedése a szülés jele vagy éppen szülés során következik be. Bevett gyakorlatnak mondható, hogy a szülés során az orvos megrepeszti a magzatburkot, hogy gyorsítsa a szülés folyamatát. Ilyenkor az orvos általában a magzatvíz állapotát is ellenőrzi: nem zöld-e, hiszen ebben az esetben fokozott figyelemmel kell lenni. Arról megoszlanak a vélemények, hogy kell-e, érdemes-e beavatkozni a szülés folyamatába és tempójába a mesterséges burokrepesztéssel, mindenesetre nyolc centiméteres tágulás esetén sokszor rutinszerűen repesztenek burkot.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák