Terhesség

Terhesség: ezért fontos számolni a rúgásokat

Talán nem is gondolnád elsőre, de amellett, hogy egyszerre mókás, meditatív és kellemes időtöltés, hasznos is számolnod babád mozgásait. Az így kialakult kapocs ugyanis nem csupán a te lelkednek tesz jót, de sok múlhat rajta.
2017. Január 12.

Ezért fontos, hogy számold a rúgásokat

Egyes kutatások szerint párhuzamot lehet vonni a születendő gyermek mozgásának – leginkább a rugdosásának – megfigyelése és a halvaszületések száma között, ezért érdemes már a 28. hét utáni mozgolódásokra nagyobb figyelmet fordítani – írja a Fit Pregnancy.

Hogy számoljunk helyesen?

A legjobb akkor végezni a számlálást, amikor a legaktívabb a pici, ez jellemzően egy könnyed étel, vagy rágcsálni való elfogyasztása után szokott lenni. Miután meggyőződtünk róla, hogy babánk ébren van, üljünk fel, vagy feküdjünk oldalra és kezdjük számolni a mozgásokat.

A forgások, fordulások, csavargások, gurulások, mind-mind számítanak, a csuklás viszont nem. Jegyezzük fel, hány percbe telik a babának 10 mozdulatot megtennie. Akár a telefonunkra is letölthetünk olyan applikációt, mely segít ebben. Ilyen például  a KickMe, a Kick Counter vagy a Count the Kicks.

A mérés általában 10-15 percig tart, de nem ritka a hosszabb megfigyelés sem és persze azt sem árt szem előtt tartani, hogy a terhesség előrehaladtával a babának egyre kevesebb tere lesz mozogni.

Ha azonban a teszt elvégzése meghaladja a két órát, érdemes lehet felkeresni a nőgyógyászunkat és ellenőriztetni a pici szívverését. Az ultrahangos vizsgálat minden bizonnyal választ ad kérdéseinkre.

Ezek is hasznosak lesznek: