Terhesség

Terhesség: ezeket érdemes enni a második trimeszterben

A terhesség alatt a kiegyensúlyozott táplálkozás létfontosságú az anya és a baba számára. Az egészséges táplálkozás biztosítja, hogy a magzat megkapja a szükséges tápanyagokat, így megfelelően tudjon fejlődni.
2018. Július 02.
Ezeket edd a második trimeszterben!

A második trimeszterben a következő tápanyagok a legfontosabbak:

Vas

A vas segíti az oxigén szállítását a szervezetben. Ha kevés vasban gazdag ételt fogyaszt a terhes nő, akkor vérszegénységhez vezethet, ami növeli az olyan terhességi szövődmények kockázatát, mint például a koraszülés, sőt még a szülés utáni depresszió is nagyobb eséllyel jelentkezik.

A terhesség alatt a javasolt napi vasbevitel 27 milligramm.

Vasforrások:

  • sovány húsok
  • főtt tengeri termékek
  • leveles zöldségfélék
  • dió
  • bab és lencse
  • teljes kiőrlésű gabonák, beleértve a kenyeret és a zabpehelyet

A szervezet hatékonyabban veszi fel az állati termékekből származó vasat, mint a növényi eredetűeket.

Azok, akik nem fogyasztanak húst, növelhetik a felszívódási arányokat azáltal, hogy olyan ételeket fogyasztanak, amelyek sok C-vitamint tartalmaznak. Ilyen a narancs, narancslé, eper és paradicsom.

Fehérje

Terhesség alatt a napi ajánlott fehérje mennyiség 75-100 gramm.

Fehérjeforrások közé tartoznak:

  • sovány húsok
  • dió
  • tofu és tempeh (szójababból készült húspótló – a szerk.)
  • tojás
  • hal
  • borsó, bab és lencse

Kalcium

A kalcium segít a baba csontjainak és fogainak kialakulásában, és szerepet játszik az izmok, idegek és keringési rendszer zökkenőmentes működésében.

A kalciumban gazdag élelmiszerek a következők:

  • tej (tej, joghurt, pasztőrözött sajt)
  • tojás
  • tofu
  • fehérbab
  • mandula
  • szardínia és lazac
  • kelkáposzta, brokkoli

Folsav

A folsav a terhesség alatt elengedhetetlen: az idegcső záródási rendellenességek elfordulása szignifikánsan csökken a kellő folsav beviteltől, szerepe van a vérképzésben is.

A legjobb folsav források közé tartoznak:

  • hüvelyesek
  • gabonafélék
  • leveles zöldségek, beleértve a spenótot, a káposztát
  • narancs
  • teljes kiőrlésű gabonafélék,
  • rizs

Már a terhesség előtt, a tervezési időszakban, nagyjából a fogantatást megelőző 3-4 hónapban már érdemes folsavat szedni, a megfelelő mennyiség ugyanis nagyon nehezen biztosítható csak élelmiszerekből (napi ajánlott adagja 0,7-0,8 mg.)

D-vitamin

A D-vitamin segíti a magzat csontfejlődését. A terhesség alatt ajánlott bevétel 15 mikrogramm naponta.

A szervezet D-vitamint állít elő a napfény hatására. Hiába a napfény, érdemes terhesség alatt olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek D-vitamint tartalmaznak és érdemes kiegészíteni tabletta formájában is.

A D-vitamin táplálékforrásai:

  • halak, például lazac, friss tonhal és makréla
  • halolajok
  • marha máj
  • sajt
  • tojássárgája
  • gombák

Omega-3 zsírsavak

Ezek az esszenciális zsírsavak támogatják a szívet, az agyat, a szemeket, az immunrendszert és a központi idegrendszert. Az Omega-3 csökkenti a preeklampszia kialakulásának kockázatát, és a szülés utáni depresszió valószínűségét.

Az omega-3 zsírok megfelelő napi bevitele a terhesség alatt 1,4 g.

Omega-3 zsírsavak jelen vannak:

  • olajos halakban, beleértve a lazacot, a makrélát, a friss tonhalat, a heringet és a szardíniát
  • halolajban
  • lenmagban
  • chiamagban

A vegánok és a vegetáriánusoknak szükségük lehet arra, hogy kiegészítsék a táplálkozásukat alga alapú termékekkel.

Folyadék

Nagyon fontos terhesség alatt a megfelelő folyadékfogyasztás. A terhesség alatt történő kiszáradás szövődményekkel járhat, pl. a magzatvíz mennyiségének csökkenését, koraszülést, de az anyatej mennyiségét is befolyásolja.

Terhes nőknek naponta 8-12 pohár víz fogyasztása ajánlott.

Forrás: medicalnewstoday.com

Kapcsolódó cikkeink: