Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség: ezeket érdemes enni a második trimeszterben

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. július 2. | Frissítve: 2019. július 18.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatt a kiegyensúlyozott táplálkozás létfontosságú az anya és a baba számára. Az egészséges táplálkozás biztosítja, hogy a magzat megkapja a szükséges tápanyagokat, így megfelelően tudjon fejlődni.

Ezeket edd a második trimeszterben!
A második trimeszterben a következő tápanyagok a legfontosabbak:

Vas

A vas segíti az oxigén szállítását a szervezetben. Ha kevés vasban gazdag ételt fogyaszt a terhes nő, akkor vérszegénységhez vezethet, ami növeli az olyan terhességi szövődmények kockázatát, mint például a koraszülés, sőt még a szülés utáni depresszió is nagyobb eséllyel jelentkezik.
A terhesség alatt a javasolt napi vasbevitel 27 milligramm.
Vasforrások:
  • sovány húsok
  • főtt tengeri termékek
  • leveles zöldségfélék
  • dió
  • bab és lencse
  • teljes kiőrlésű gabonák, beleértve a kenyeret és a zabpehelyet
A szervezet hatékonyabban veszi fel az állati termékekből származó vasat, mint a növényi eredetűeket.
Azok, akik nem fogyasztanak húst, növelhetik a felszívódási arányokat azáltal, hogy olyan ételeket fogyasztanak, amelyek sok C-vitamint tartalmaznak. Ilyen a narancs, narancslé, eper és paradicsom.


Fehérje

Terhesség alatt a napi ajánlott fehérje mennyiség 75-100 gramm.
Fehérjeforrások közé tartoznak:
  • sovány húsok
  • dió
  • tofu és tempeh (szójababból készült húspótló - a szerk.)
  • tojás
  • hal
  • borsó, bab és lencse

Kalcium


A kalcium segít a baba csontjainak és fogainak kialakulásában, és szerepet játszik az izmok, idegek és keringési rendszer zökkenőmentes működésében.
A kalciumban gazdag élelmiszerek a következők:
  • tej (tej, joghurt, pasztőrözött sajt)
  • tojás
  • tofu
  • fehérbab
  • mandula
  • szardínia és lazac
  • kelkáposzta, brokkoli


Folsav


A folsav a terhesség alatt elengedhetetlen: az idegcső záródási rendellenességek elfordulása szignifikánsan csökken a kellő folsav beviteltől, szerepe van a vérképzésben is.
A legjobb folsav források közé tartoznak:
  • hüvelyesek
  • gabonafélék
  • leveles zöldségek, beleértve a spenótot, a káposztát
  • narancs
  • teljes kiőrlésű gabonafélék,
  • rizs
Már a terhesség előtt, a tervezési időszakban, nagyjából a fogantatást megelőző 3-4 hónapban már érdemes folsavat szedni, a megfelelő mennyiség ugyanis nagyon nehezen biztosítható csak élelmiszerekből (napi ajánlott adagja 0,7-0,8 mg.)


D-vitamin

A D-vitamin segíti a magzat csontfejlődését. A terhesség alatt ajánlott bevétel 15 mikrogramm naponta.
A szervezet D-vitamint állít elő a napfény hatására. Hiába a napfény, érdemes terhesség alatt olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek D-vitamint tartalmaznak és érdemes kiegészíteni tabletta formájában is.

A D-vitamin táplálékforrásai:
  • halak, például lazac, friss tonhal és makréla
  • halolajok
  • marha máj
  • sajt
  • tojássárgája
  • gombák


Omega-3 zsírsavak

Ezek az esszenciális zsírsavak támogatják a szívet, az agyat, a szemeket, az immunrendszert és a központi idegrendszert. Az Omega-3 csökkenti a preeclampsia kialakulásának kockázatát, és a szülés utáni depresszió valószínűségét.
Az omega-3 zsírok megfelelő napi bevitele a terhesség alatt 1,4 g.
Omega-3 zsírsavak jelen vannak:
  • olajos halakban, beleértve a lazacot, a makrélát, a friss tonhalat, a heringet és a szardíniát
  • halolajban
  • lenmagban
  • chiamagban

A vegánok és a vegetáriánusoknak szükségük lehet arra, hogy kiegészítsék a táplálkozásukat alga alapú termékekkel.

Folyadék

Nagyon fontos terhesség alatt a megfelelő folyadékfogyasztás. A terhesség alatt történő kiszáradás szövődményekkel járhat, pl. a magzatvíz mennyiségének csökkenését, koraszülést, de az anyatej mennyiségét is befolyásolja.
Terhes nőknek naponta 8-12 pohár víz fogyasztása ajánlott.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések