Terhesség

Terhesség: ezekben az ételekben van a legtöbb folát

A folát megfelelő mennyiségű bevitele nagyon fontos a terhesség során. Lássuk, milyen ételeket érdemes fogyasztani, melyekben található a legtöbb folát.
2020. Január 13.
Terhesség: ezekben az ételekben van a legtöbb folát (fotó: iStock)

A folát a B-vitaminok közé tartozik, szintetikus formáját folsavnak nevezzük. Már a teherbe esést tervező időszak alatt is érdemes olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak folátot, mert csökkentik egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának esélyeit (pl. idegcső-záródási rendellenességek).

A babatervezés ideje előtt minimum egy hónappal ajánlott elkezdeni a folsavpótlást, a teherbe esést követően pedig minimum három hónapon át kell folytatni szedését napi 400 µg mennyiségben. Így csökkenthető a magzatnál idegcső-záródási rendellenesség (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc) kockázata. A tabletta (magzatvédő multivitamin) szedése mellett ajánlatos olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyeknek magas a folát tartalma. Lássuk, melyek ezek.

Lencse

A hüvelyesek sok folátot, fehérjét, rostot tartalmaznak. Vegetáriánus kismamáknak kitűnő állati fehérje pótló. A megfőzött lencse gyorsan, könnyen elkészül, sok mindennel fűszerezhető, készülhet belőle leves, főzelék. A konzerv lencsét mindig szűrjük, öblítsük le és forraljuk is fel.

Spenót

Egy félcsészényi főtt spenót kb. 100 mikrogramm folátot tartalmaz. például Béta-karotinban és luteinben is gazdag. Apróra vághatjuk és készülhet belőle lassagne, fokhagymával, sajttal, burgonyával is ehetjük, sőt, omletthez is adhatjuk.

Brokkoli

A brokkoli valódi szuperétel. Antioxidáns, segít bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében, ásványi anyagokkal teli, segíti az emésztést. Félcsészényi főtt brokkoli 50 mikrogramm folátot tartalmaz.

Fehérbab

Magas rost- és fehérje tartalmú. Csökkentheti a szívbetegség, a 2- es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. A bab tele van kulcsfontosságú tápanyagokkal, beleértve a kalciumot és a káliumot, és egy félcsészényi fehérbaba 90 mikrogramm folátot tartalmaz. Mielőtt bármit kezdenénk vele, mossuk át a konzervbabot, szűrjük le. Leves, pörkölt, főzelék, chili is készülhet belőle.

Spárga

Kiváló kálium– és rostforrás. A szára végét kissé vágjuk le, és forraljuk vízben 5-8 percig.

Teljes kiőrlésű tészta

Válasszunk teljes kiőrlésű tésztát, lassabban emésztődik meg, lassú, állandó energiát biztosít. Magasabb a rost tartalma, mint a fehér, nem teljes kiőrlésű társainak. Egy csésze főtt tészta 100 mikrogramm folsavat tartalmaz.

Sárgadinnye

Magas A- és C-vitaminban, és jó forrása a folsavnak, egy negyed közepes sárgadinnye szelet 25 mikrogrammot tartalmaz. Az érett dinnye héja sárgás, ha zöld, akkor nem érett. Finoman édes illatúnak kell lennie, de nem túl erősnek, mert utóbbi azt jelzi, a gyümölcs túl érett.

Tojás

Kiváló fehérjeforrás, és szinte minden nélkülözhetetlen vitamint tartalmaznak, beleértve a folátot is.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: