Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség és szex - tévhitek és igazságok

Szerző: Csontos Tibor

2005. március 30. | Frissítve: 2017. április 13.

Forrás: HáziPatika.com

Különböző tévhitek léteznek a másállapot alatti szexuális élet veszélyeivel és az együttszülés szexuális életre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A legjellemzőbbek száműzésére és magyarázatára dr. Szeverényi Pétert kértük.

Terhesség alatt is össze lehet bújni


Lássuk, mit gondolunk (legtöbbször tévesen) a terhesség alatti szexuális életről!
Tévhit: Fokozza a vetélés veszélyét.
Az igazság: Egészséges élettani másállapot esetén a szélsőségektől mentes szexuális kapcsolat nem növeli a vetélés kockázatát.
Tévhit: Növeli a koraszülés esélyét.
Az igazság: Az ondóban van olyan anyag, ami szerepet játszik a vetélés, a koraszülés vagy a normál szülés megindításában, de az állapot megtartásáért felelős mechanizmusok ellensúlyozzák ezt a hatást, megvédik a terhességet. Időnként találkozunk olyan nőkkel, akik fenyegető vagy megindult koraszülés tüneteivel jelentkeznek a szülőszobában, és a felvétel előtt szexuális kapcsolatuk volt.
Az ő esetükben valószínűsíthető a szex, a közösülés vagy az orgazmus koraszülést előidéző szerepe. Ebből azonban nem szabad általánosítani. Az említett esetben a koraszülés azért következett be, mert nem vették észre vagy nem ítélték komolynak a koraszülés fenyegető tüneteit, amilyen az alhasi fájdalom, a vérzés, a méh összehúzódása.
Tévhit: Hozzájárul a hüvelyfertőzéshez.
Az igazság: Miért járulna hozzá, ha a férfi ugyanolyan tiszta, mint korábban? A másállapot során - a szextől függetlenül - gyakrabban fordul elő hüvelygyulladás, bővebb hüvelyi váladékozás. A nemi szervekben megfigyelhető vérbőség, lassult keringés hajlamosít a gyulladásra.
A hüvelyben könnyebben megtelepednek gyulladást, folyást okozó kórokozók. Ez azonban teljesen független a szexuális aktivitástól. Jobban kell figyelni a tisztálkodásra, a higiéniára.

Tévhit: Veszélyes lehet a behatolás mechanikai hatása.
Az igazság: A kíméletes, örömet szerző szex nem veszélyes. A férfinak természetesen figyelnie kell partnerére. Lehet, hogy a korábban megszokott mozdulat, ingerlési forma most inkább kellemetlen érzéseket vált ki. Az a jó, ha a pár alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz. Ehhez elengedhetetlenül szükséges az érzések kifejezése, azaz a partnernek jelezni kell, mi a jó és mi nem. Gondolni kell arra is, hogy a kézzel, szájjal történő ingerlés is szerezhet örömet.

Együttszülés után

Tévhit: Az együttszülést megsínyli a párok szexuális élete, mert a férfire nem tesz jó benyomást, ha feleségét szülés közben látja.
Az igazságot ismerjük meg kicsit bővebben: Feltűnést keltő vizsgálódásokat végeztek néhány éve a debreceni orvostudományi egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján dr. Szeverényi Péter kezdeményezésére és vezetésével. Az együttszülő pároknak gyermekük világra jövetele után fél évvel kérdőívet küldtek, melyen szexuális életükkel kapcsolatos kérdések szerepeltek.
A szakemberek arra voltak kíváncsiak, változott-e nemi kapcsolatuk a várandósságot és a szülést megelőző időszakhoz képest. Kiderült, hogy az együttszülés főleg az érzelmekben jelentett minőségi változást: a gyermek születésének közös élménye fokozta az összetartozás érzését, a párok közelebb kerültek egymáshoz. Mi több: a partnerükkel szembeni szexuális elvárásaikat jobban, pontosabban és nyíltabban tudták megfogalmazni.
Az együttszüléssel kapcsolatban leginkább az került szóba, hogy a szülés látványa kedvezőtlenül befolyásolja-e a szexuális kapcsolatot. Sokan éppen ezzel érveltek az apás szülés engedélyezésével szemben.
A debreceni vizsgálat eredményei cáfolták ezt a feltételezést. Elhanyagolható volt azon párok száma, akiknek a szexuális kapcsolatát megsínylette a szülés látványa.
Megtörténhet persze, hogy az apás szülést követően rosszabb lesz ez a kapcsolat, de a szakemberek szerint ez teljesen független attól az élménytől, amit az apa átélhetett a szülőszobában. A rendhagyó és mindenképpen különleges felmérés nyomán a szakemberek úgy vélték, hogy az együttes szülés kedvezően hat a szülő-gyermek viszonyra, a párkapcsolatra, a szexuális élet aktivizálására és minőségére, mindezen keresztül pedig a családi élet biztonságára és harmóniájára.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések