Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség: az elektromos cigi is veszélyes

Szerző: Babaszoba.hu

2021. július 15.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatt a legegészségesebb a nikotin teljes elhagyása, a cigarettázás abbahagyása. Ez alól az e-cigaretta sem kivétel.

Terhesség: az elektromos cigi is veszélyes (fotó: Getty Images)
Az UCLA által vezetett új tanulmány szerint azok a nők, akik a terhesség alatt elektromos cigarettát használnak, 33%-kal nagyobb valószínűséggel hoznak világra kis súlyú csecsemőket, mint azok, akik nem használnak e-cigit. Az alacsony születési súlyú csecsemők gyakran szorulnak speciális orvosi ellátásra, és náluk nagyobb a kockázata a korai életévek egyéb komplikációinak illetve a hosszú távú egészségügyi problémáknak, mondta Dr. Annette Regan, a tanulmány vezető szerzője, a UCLA Fielding School of Public Health epidemiológiai tanszékének adjunktusa a medicalxpress.com-nak.
A kutatók mintegy 80 000 anyára vonatkozó adatot elemeztek a 2016-18-as a CDC által jegyzett terhességi kockázatfelmérő rendszerből (PRAMS), amely információkat gyűjt az anyák terhesség előtti, alatti és röviddel a terhesség utáni tapasztalatairól.
Az említett kohorsz 1,1%-a számolt be arról, hogy terhessége utolsó három hónapjában e-cigarettát használt, és az e-cigarettát használók közel kétharmada ebben az időszakban hagyományos cigarettát is szívott.
"Bár csak az emberek kis százaléka használt e-cigarettát, meglepett minket, hogy milyen sokan használtak e-cigarettát és hagyományos cigarettát is a terhesség alatt" - mondta Regan.
A kutatócsoport arról számolt be, hogy az e-cigarettát kizárólagosan vagy hagyományos cigarettával kombinálva használók körében az alacsony születési súlyú születések aránya 8,1% volt, míg a nem használók esetében 6,1%. Azt is megállapították azonban, hogy a kizárólagosan e-cigit használóknál az alacsony születési súlyú szülések aránya 10,6%-ra ugrott, a koraszülések aránya pedig 12,4% volt, szemben a nem használók 7,6%-ával.
A nikotint, amely mind a hagyományos, mind az e-cigarettában jelen van, a CDC mérgező anyagnak tekinti, amely káros hatással lehet a magzati fejlődésre. Mivel a kutatók azt találták, hogy az alacsony születési súly gyakoribb volt az e-cigarettát gyakran használó nők körében, mint az alkalmi használóknál, lehetséges, hogy a nikotin expozíció mennyisége összefügg ezekkel a káros hatásokkal. Ennek megerősítéséhez azonban - mondták - további kutatásokra van szükség.
"Ez a tanulmány tovább gyarapítja a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a terhesség alatt a legjobb nikotinmentesnek lenni, és ez alól az e-cigaretta használata sem kivétel" - mondta Prof. Gavin Pereira, az ausztráliai Curtin Egyetem Közegészségügyi Iskolájának perinatális epidemiológusa.
Az elektromos cigaretta használata egyre növekszik az Egyesült Államokban, és ezeket a termékeket néha a cigaretta kevésbé káros alternatívájaként és a dohányzásról való leszokás segítőjeként forgalmazzák. Ennek ellenére nagyon kevés tanulmány foglalkozott még az e-cigaretták és a terhesség kapcsolatával.
"Az az elképzelés, hogy az e-cigaretta kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretták, hozzájárulhat a dohányzásról nehezen leszokó terhes nők körében való vonzerejükhöz" - mondta Regan. "Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az e-cigarettát nem szabad a hagyományos cigaretta biztonságos alternatívájának tekinteni a terhesség alatt."
(Cikk forrása: medicalxpress.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések