Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség alatti alvásgondok

Szerző: Jaksa Petra

2017. december 19. | Frissítve: 2021. június 10.

Forrás: babaszoba.hu

Miért gyakoribbak az alvásgondok a terhesség alatt? Most részletekbe menően megválaszoljuk a kérdést.

Terhesség alatti alvásgondok
Fizikai és érzelmi tényezők is befolyásolják, hogy a várandósság alatt sokaknál alvásproblémák jelentkeznek. De nézzük is közelebbről, hogy milyen okok állnak a háttérben valójában.
Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány (NSF) kérdőíves kutatásából kiderült, hogy a kismamák 78%-a küzd valamilyen jellegű alvásproblémával a terhessége alatt. Íme a leggyakoribb okok, amiért ez ennyire tipikus jelenség az anyukák körében:
- Ahogy nő a pocakod, a korábban kedvelt alváspozíciók egyre kevésbé kényelmesek lehetnek.
- Lehetséges, hogy nálad is jelentkeznek bizonyos terhességgel járó kellemetlen tünetek (pl. gyomorégés, hányinger, aranyér), amik megzavarhatják az éjszakai pihenésed is.
- A húgyhólyag egyre kevesebb folyadékot képes megtartani, ahogy a baba növekszik, emiatt elképzelhető, hogy az éjszaka folyamán többször is ki kell menned a mosdóba.
- Az érzelmek, a munkahelyi problémák, a szülés és az anyává válás miatt idegesség, valamint a párkapcsolatban bekövetkező változások is hatással lehetnek arra, hogy nehezebben alszol el vagy fel-, felébredsz éjjel.

Horkolás

Hirtelen hangosan horkolni kezdtél? Nyugi, ezzel sem vagy egyedül! Az NSF beszámolója alapján a kismamák körülbelül 30% horkol a terhesség alatt a megduzzadt orrjáratok miatt. Ez ugyanis megnehezíti a levegő áramlását. Ettől függetlenül a horkolás nem gyerekjáték, az NSF szerint akár magas vérnyomás kialakulásához is vezethet, ami kockáztatja az anya és a baba egészségét is.
Komolyabb orrjárat elzáródás esetén alvási apnoe is kialakulhat. Ilyenkor az is előfordul, hogy nagyon rövid időre légzés abbamarad, majd újraindul. Az oxigénhiány miatt romlik az alvás minősége, sőt a magzatnál is komplikációkat okozhat. Amennyiben hangosan horkolsz éjszaka, és folyamatosan kialvatlannak érzed magad, mindenképp konzultálj az orvosoddal!

Nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindrómának (Restless Legs Syndrome - RLS) nevezett furcsa jelenség gyakran jelentkezik vagy fordul rosszabbra a terhesség alatt. Az NSF adatai szerint a várandós kismamák 15%-ánál alakul ki a probléma a 3. trimeszter alatt.
De mégis mi az az RLS, és mi a baj vele? Különös bizsergő, nyilalló érzés a lábon (sőt bizonyos esetben a kézen, karon, combon is), ami leginkább elalvás előtt vagy közben törhet rád. Ha megmozgatod a végtagjaidat, akkor az érzés enyhül valamelyest, de ahogy abbahagyod, ismét visszatér. Lehet, hogy nem tűnik túl komoly dolognak, de ha egész éjjel ezt tapasztalod, biztos, hogy nem fogod tudni kipihenni magad.
Van rá gyógyszer, de ennek szedése nem ajánlott terhesség alatt. Állítólag a hormonális változás is kiválthatják, illetve a vashiány, folsavhiány, pontosan azonban nem tudják, mi okozza. A kávé biztosan ront a tüneteken, ezért azt érdemes elhagyni. Ha nálad is jelentkezik az RLS, beszélj a védőnővel és/vagy az orvosoddal!
(Cikk forrása: parents.com)
Kapcsolódó cikkeink terhesség alatti alvásproblémára:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák