Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség: a probiotikum csökkentheti a koraszülés esélyét

Szerző: Jaksa Petra

2018. február 2. | Frissítve: 2020. december 17.

Forrás: babaszoba.hu

Ha az anya a terhessége alatt probiotikumot szed, azzal nagymértékben csökkentheti a magas vérnyomás és a koraszülés esélyét - olvasható az BMJ Open online folyóiratban megjelent kutatásban. Az időzítés azonban nem mindegy.

A terhességi toxémia a várandós magyar nők körülbelül 10%-ánál alakul ki, melynek jellemző tünetei a magas vérnyomás, a vizenyő és a fehérjevizelés. Minden tizedik újszülött pedig idő előtt  (37. hét előtt) jön világra Magyarországon, mely később számos betegség kialakulásának esélyét növeli.
Egyre több bizonyíték van arra, hogy az anya táplálkozása hatással van a terhesség kimenetelére. Korábbi kutatások azt feltételezték, hogy a probiotikumok - az emberi szervezet számára jótékony baktériumok - fogyasztása csökkentheti a komplikációk előfordulását a várandósság alatt és után.
Ahhoz, hogy kiderítsék, vajon az időzítésnek van-e szerepe ebben, a kutatók a Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa) tanulmányban résztvevő 70 ezer várandós nő táplálkozását kísérték figyelemmel. Ezek az édesanyák a terhesség 15., 22. és 30. hetében az étrendjükkel, az életmódjukkal és az orvosi vizsgálataik eredményeivel kapcsolatos információkat osztották meg a kutatókkal. A 15. és 30. hét között a kismamák probiotikumot tartalmazó tejtermékek várandósság előtti és alatti fogyasztásával kapcsolatos kérdéseket is kaptak.
A joghurt probiotikumokban gazdag nassolnivaló

4-ből 1 nő (23%, 6502) mondta, hogy fogyasztott probiotikus tejtermékeket a terhessége előtt, több mint 1/3-uk (37%, 11 221) tett ugyanígy a terhessége elején, és szintén körülbelül 1/3-uk (32%, 12 784) a terhessége második felében.
Megfigyelhető volt, hogy az idősebb, jobb anyagi helyzetben lévő és magasabb iskolai végzettséggel rendelkező, első gyermeküket váró hölgyek körében jellemzőbb volt a probiotikumban gazdag ételek fogyasztása.
A terhességi toxémia analízisben részt vevő 37 050 nő közül 20-ból 1-nek (5%, 1851) lett pozitív az eredménye. Közülük 500 hölgynek igen súlyos stádiumban volt a betegsége. A probiotikumot tartalmazó tejtermékek fogyasztása 20%-kal csökkentette ugyan a toxémia kialakulásának esélyét, de csak a terhesség végén.
A koraszülést vizsgáló analízisben részt vevő 34 458 édesanyából 2858-nak született idő előtt a gyermeke, melyek közül 1795 esetben spontán koraszülésről, 1065 esetben pedig orvosi beavatkozás miatti koraszülésről beszélhetünk. Ezúttal azonban jelentős összefüggést állapítottak meg a kutatók: 11%-kal csökkent a koraszülés esélye azoknál a kismamáknál, akik a terhességük elején, 27%-kal pedig azoknál, akiknek a terhességük végén szerepelt probiotikumos tejtermék az étrendjében.
Az, hogy milyen mennyiségben fogyasztották ezeket az éleket, nem befolyásolta a terhesség kimenetelét. Mivel ez a kutatás csupán megfigyelésen alapult, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni belőle. Azonban "ha a jövőben további randomizált, kontrollált vizsgálatok keretében is arra az eredményre jutnak, hogy a probiotikumok fogyasztása csökkenti a terhességi toxémia és a koraszülés esélyét, ennek hivatalos orvosi ajánlásával segíteni lehetne a terhességek egészségesebb kimenetelét" - olvasható a tanulmányban.
Forrás: Medicalxpress

Ez is érdekelhet:


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések