Terhesség

Terhesség: a multivitaminok szedése csökkentheti az autizmus kockázatát

Az autizmus spektrum zavar egy komplex fejlődési zavar, mely befolyásolja a gyermekek szociális kapcsolatteremtő képességét, kommunikációját, gondolkodását és viselkedését.
2017. Október 25.

Becslések szerint az Egyesült Államokban minden 68. ember az autizmus valamelyik formájában szenved. Szakértők jelen álláspontja szerint az autizmus kialakulását genetikai és környezeti tényezők egyaránt befolyásolják.

A Philadelphiai Drexel University’s Dornsife School of Public Health legújabb kutatási eredményei szerint azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyja a terhesség ideje alatt multivitaminkészítményt szedett, kisebb az autizmus kialakulási valószínűsége.

Elizabeth DeVilbiss és kutatócsapata tanulmányuk során 273.107 svéd édesanyát és gyermekeiket vizsgálták. Összehasonlították az anyukákat aszerint, hogy terhességük alatt fogyasztottak-e folsavat, vasat vagy multivitaminkészítményt. Az édesanyák egészségét potenciálisan befolyásoló egyéb tényezők figyelembevételével arra a megállapításra jutottak, hogy az autizmus előfordulási gyakorisága csak a multivitaminfogyasztással mutatott összefüggést. Azoknál a gyerekeknél ugyanis, akik édesanyja fogyasztott multivitaminkészítményt terhessége során 30%-kal alacsonyabbnak mutatkozott az autizmus előfordulási valószínűsége.

„Mivel tanulmányunk megfigyelésen alapult, az általunk felfedezett összefüggés nem nevezhető ok-okozatinak, az is előfordulhat, hogy azok a nők, akik multivitamint szedtek terhességük alatt, más egészségre pozitívan ható szokásokkal is bírtak, melyek befolyásolhatták az autizmus kialakulási valószínűségét.” – nyilatkozta őszintén DeVilbiss.

Forrás: Medipress