Terhesség

Terhesség: a depresszió és a diabétesz összefügg

Terhességi diabéteszről akkor beszélünk, amikor az inzulintermelés nem elégséges a várandós édesanya szervezetében.
2016. Szeptember 27.

Egy friss kutatás szerint azok a nők, akik a terhesség elején depresszióval küzdenek, nagyobb eséllyel kényszerülnek szembenézni ezzel a problémával.

A terhesség során termelődő hormonok a felelősek elsősorban a kismamák hangulatingadozásaiért, ezért ne ijedj meg, ha néha szomorúnak érzed magad, ez teljesen természetes. Ha azonban azt érzed, rettegsz az előtted álló feladatoktól, érdemes szakemberhez fordulni mind a magad, mint a kisbabád egészsége érdekében.

Azok a nők, akik a terhesség során, illetve a szülést követően depresszióval küzdenek, háromszor nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek. Az összefüggés fordítva is működik: akiknek magas volt a vércukorszintjük a terhesség során, azok a szülés utáni depresszióval is nagyobb eséllyel néztek szembe.

„Kutatásunk egyértelműen azt mutatja, hogy a depresszió és a terhességi diabétesz kéz a kézben jár egymással, ezért különösen fontos volna, hogy az orvosok már a várandósság elején odafigyeljenek a depresszió jeleire” – mondja a kutatást vezető Stefanie Hinkle, a National Institute of Child Health and Human Development munkatársa. A kutatók a felmérés során 2800 nő egészségügyi adatait vizsgálták a terhesség során, illetve azt követően.

A problémára a szakember szerint azért is érdemes odafigyelni, mert a kezeletlenül hagyott terhességi diabétesz az anya és a gyerek esetében is extra kockázati tényező, ha cukorbetegségről van szó.

A terhességi diabétesz a magzat fejlődését is veszélyezteti. Előfordulhat, hogy a magzat nem jut megfelelő táplálékhoz az anyaméhben. Ami a leggyakoribb probléma viszont, hogy nagy súllyal születik a csecsemő. Terhességi cukorbetegséggel nagyjából a kismamák 3-5%-a küzd. Általában szülés után elmúlik a betegség, de az ezzel küzdő kismamák későbbi életük során jó eséllyel cukorbeteggé is válhatnak.

Forrás: MediPress