Terhesség

Terhes vagy? Íme néhány meglepő tény minden trimeszterről

Mert tudjuk, hogy tudni akarod! Itt van minden vad, furcsa és csodálatos dolog, ami most történik a testedben.
2021. December 25.
Meglepő tények a terhességről (Fotó: Getty Images)

A terhesség egyszerre ösztönszerű és lenyűgöző állapot. Minden trimeszterben történnek meglepő, különös és egyenesen furcsa dolgok, amelyekről esküszöm, soha senki nem beszélt nekünk. Íme néhány tény arról, hogy egy baba növekedése az anyaméhben milyen hihetetlen – akár kicsit bizarr – élmény lehet.

Tudtad, hogy abban a pillanatban, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhedbe, és létrejön a terhesség, valójában már 2 hetesnek számítasz a 40 hetes terhességedben? Ezt jó hírnek tarthatod,  mert azt jelenti, hogy sokkal közelebb kerültél a babáddal való találkozáshoz. De a kevésbé jó hír? Ez a tény nem feltétlenül jelenti azt, hogy megúszod az összes kellemetlen korai terhességi tünetet (reggeli rosszullét és hasonlók). Szerencsére a dolgok javulni kezdenek a második trimeszterben.

Meglepő tények a terhesség első trimeszteréről

  • Szuperszaglásod lesz. Sok korábban kedvelt illatot találhatsz émelyítőnek.  Biológiai szempontból ez a változás segíti, hogy a terhesek elkerüljék a potenciálisan nem biztonságos élelmiszerek fogyasztását, és motiválja őket a tiszta, biztonságos környezet keresésére.
  •  Apró ujjacskák. A terhesség első trimeszterének végén babád még kicsi (körülbelül 7 és fél centi hosszú), de az ujjai és lábujjai már kialakultak.

 Furcsa tények a terhesség második trimeszteréről

  • A baba bélmozgása. A második trimeszter végére beindul a baba bélmozgása, az úgynevezett meconium kialakul a belekben, ahol türelmesen vár a születés utáni első 24-48 óráig.
  • A zene hangja. Valószínűleg hallottad már, hogy a magzatok az anyaméh belsejéből is hallanak. A terhesség második trimeszterének végén a babák ténylegesen reagálnak a hangokra, zajokra. Azok a vizsgálatok, amelyek során hangot adtak a magzatoknak az anyaméhben, és megfigyelték reakciójukat ultrahanggal, valójában azt mutatták, hogy a magzatok sírni tudnak válaszul ezekre a hangokra a második trimeszterben. Noha nem adnak zajt, a babák arca síróssá válik.

Érdekes tények a terhesség harmadik trimeszteréről

  • Anyatej terhesen. Lehet, hogy a melleidből tej szivárog! Igen, jól olvastad. A kolosztrumnak nevezett speciális korai tejtípus már a baba születése előtt elkezdhet termelődni. A tested kialakítja azokat az utakat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy megkezdhesd a tejtermelést a születendő csecsemő számára.
  • Bababuborékok. A csecsemők gyakran csuklanak a harmadik trimeszterben. A csuklás a rekeszizom mozgásával kapcsolatos, ami szintén nagy mértékben felelős az ember légzési képességéért. A 3. trimeszterben a magzatok a rekeszizom mozgatásával kezdik el gyakorolni a légzést, így természetes módon alakul ki csuklási képességük. A csuklásukat ütemes kis ütésekként érezheted a hasadon, kiszámítható, következetes mintázatban.

Forrás: mother.ly