Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhes pocak: érdekességek és tévhitek

Címkék:

terhesség

Szerző: Jaksa Petra

2017. július 7. | Frissítve: 2019. január 7.

Forrás: babaszoba.hu

Biztos fogsz fura megjegyzéseket, jóslatokat kapni a várandósságod alatt. Az egyik legtipikusabb, hogy "ha lent hordod a pocakod, akkor kisfiad lesz, ha feljebb, akkor pedig kislányod."

Nézzük, mik a legnépszerűbb tévhitek! 

Lent vagy fent

- Az, hogy feljebb vagy lejjebb helyezkedik-e el a kismama pocakja leginkább a hasizmai erősségéről árulkodik és nem a baba neméről - mondja dr. John Thoppil szülész-nőgyógyász professzor. - Amikor az anyuka magasabban hordja a babáját, általában jobb fizikai formában van, míg a korral, korábbi terhesség(ek) következtében vagy a kevés testmozgás miatt meglazult izmok gyakran a pocak lesüllyedését eredményezik - teszi hozzá. - Szintén elmondható, hogy a magasabb hölgyeknek keskenyebb, míg az alacsonyabb nők szélesebb pocakot növesztenek.

Előbb vagy később?

A legtöbb kismamán nem látszik, hogy babát vár egészen a második trimeszterig. Addig ugyanis a méh a szeméremcsont mögött helyezkedik el. Ha egy anyának mégis hamarabb gömbölyödik a pocakja, azt többnyire inkább a terhességgel együtt járó puffadás okozza - olvasható a Fitpregnancy kismamaportálon. Szintén előfordulhat, hogy hamar egyértelművé válik, hogy babát vársz, ha ez nem az első terhességed, vagy ha az átlagnál lazábbak a hasizmaid.

Az a bizonyos barna vonal

A linea nigra (azaz a pocakodon függőlegesen végig húzódó barna csík) kialakulását a terhességi hormonok okozzák. A sötétebb bőrű nőkön ez a vonal valamivel általában erőteljesebb. - Nem kell azonban aggódni, ez szülés után halványodik, majd teljesen eltűnik - mondja a professzor. (Csakúgy, ahogy a kifele türemkedő köldököd is visszamegy a helyére.) A terhességi csíkok (striák) is genetikai hajlam következményei. Azon kívül, hogy igyekszel nem többet hízni a kelleténél, sajnos nincs más bizonyított "szer" amivel meg lehetne előzni.

Túl kicsi, túl nagy

Nagyjából a 20. héttől az orvosod és/vagy a védőnőd minden vizsgálatkor meg fogja mérni a szeméremcsont és a méh legfelső pontja közötti távolságot. - Ez a 20. hét környékén 20 centiméter szokott lenni. Ha ennél 3 centivel több vagy kevesebb az értékünk, a védőnő/orvos nagy valószínűséggel ultrahanggal is ellenőrizni fogja a távolságot, hogy megállapíthassa, hogy az átlagosnál kisebb vagy nagyobb-e a baba. 

Szóval úgy látszik, hogy a nagy pocak, nagy baba népszerű mondás csupán egy a legtipikusabb terhességi mítoszok közül.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések