Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhes kismamát is ki lehet rúgni, ha a cégnél leépítés van

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 25.

Forrás: Index.hu

Egy munkaügyi perben az Európai Unió legfelsőbb bírósága a munkáltatónak adott igazat: terhes nőt is ki lehet rúgni a cégtől, ha a kirúgás nem az állapotukkal van összefüggésben.

Terhes kismamát is ki lehet rúgni, ha a cégnél leépítés van
Egy spanyolországi ügy került az Európai Unió legfelsőbb bíróságára, a döntés pedig precedenst teremthet: a terhes nők kirúgására vonatkozó uniós tilalom nem minden esetre alkalmazható, azaz ha nem a terhességgel összefüggő az ok, akkor ki lehet rúgni egy várandós kismamát is - írja az Index a BBC nyomán.
Az eset, amelyben most állást foglalt az Európai Unió legfelsőbb bírósága még 2013-ban történt Spanyolországban: a Bankia banknál leépítés volt, amelynek keretében kirúgták az egyik alkalmazottat, a terhes Jessica Porras-t. A nő pert indított, az unió legtöbb országában ugyanis tiltják a terhes, illetve a szülési szabadságon lévő nők kirúgását.
A nő elvesztette a pert, fellebbezett, a katalán legfelsőbb bíróság pedig arra kérte az EU bíróságát, hogy pontosítsák milyen esetekre vonatkozik a tiltás. Az EU bírósága úgy találta, hogy ha a cégnél leépítés van, akkor terhes nőt is ki lehet rúgni, azzal a feltétellel, hogy ha írásban tájékoztatják arról, milyen szempontok alapján született meg a döntés. A spanyol Bankia megfelelt ennek a feltételnek, így az Európai Unió legfelsőbb bírósága szerint Porras panasza nem jogos.
Kapcsolódó cikkeink terhesség és munka témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák