Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhes? Gyógyszert szed? Ezt tudnia kell!

Szerző: -

2010. január 21. | Frissítve: 2016. április 12.

Forrás: HáziPatika.com

A legtöbb gyógyszer annak ellenére is szedhető terhesség alatt, hogy a gyártók ezt veszélyesnek minősítik.

Terhes? Gyógyszert szed? Ezt tudnia kell!

Magyarországon is létezik információs szolgálat, amely egyszerűbb esetben telefonon, rendszeres gyógyszerszedés esetében személyes konzultáció keretében véleményezi a készítmények teratogén, tehát magzatra káros hatását - mondta a HáziPatika.com-nak dr. Erős Erika az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervezési Osztályának vezetője.
Az édesanyák vagy gyermeket tervezők, illetve szoptatós édesanyák a +36- 1-3838477-es, +306-1-3632229 vagy a +36-1-3635272 telefonszámokon kaphatnak segítséget, ha gyógyszeres kezelésre szorulnak. Akár egy egyszerű fájdalomcsillapító, akár egy bakteriális fertőzés esetén kérhetnek tanácsot a szakemberektől.

Ugyanezen a számokon kérhetnek időpontot személyes konzultációra, ha valamilyen betegségük miatt állandó gyógyszerszedésre szorulnak.

A szakember elmondta, hogy jelenleg összesen körülbelül 30 készítmény van, ami károsítja a magzatokat, tehát a gyógyszerek túlnyomó többsége - bizonyos szabályok betartásával - szedhető.

A szolgáltatásnak köszönhetően már számos édesanya szült egészséges gyermeket annak ellenére, hogy gyógyszerszedésre szorult, vagy hogy mások javaslatára majdnem megszakíttatta a terhességét attól félve, hogy a gyermek betegen születik a gyógyszerek hatására.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Óvatosan terhesség alatt a paracetamolos gyógyszerekkel!
 • Magzati gyógyszerártalmak
 • Gyógyszerek a terhesség alatt
 • Bevegyem?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések