Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terepszemle a szülészeten

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 2. | Frissítve: 2016. január 5.

Forrás: Kismama magazin

A szülőszobában vesz először levegőt a gyerekünk. A helyiség berendezési tárgyai, színei sok mindent elárulnak a kultúráról, ahol élünk. Nézzünk hát körül egy hagyományos és egy alternatív szülőszobában. Mi a különbség?

Terepszemle a szülészeten

Hagyományos szülőszoba

Az első, ami szembeötlő lehet: a színek. A hagyományos szülőszoba falai legtöbbször fehérek, világoskékek, vagy éppen műtős-zöldben pompáznak. Textíliákkal ritkán találkozunk.

A helyiség középpontjában helyezkedik el a szülőágy, amelynek sokféle változata van. A legegyszerűbb egyáltalán nem dönthető, csak deréktájban válaszható ketté a gátvarrás idejére. Ilyenkor a nő lábát lábtartóra helyezik. Modernebb változataiban a háttámla már állítható, oldalt fémkapaszkodók is segítenek a vajúdónak. Vizsgálóasztalhoz hasonlatos változatában a háttámla állítható, de az "ágy"véget ér a nő derekánál, ilyenkor a lábakat lábtartóra helyezik, vagy kengyelbe kötik. Legmodernebb változata a hidraulikus szülőágy, amely gombnyomásra alakul a kívánt formába. Jó esetben mindössze egyetlen szülőágy van a szülőszobában. Ha több is, azokat általában paravánnal választják el egymástól.

Az ágy mellett található a CTG. Ezzel ellenőrzik a magzat szívhangját, és ez méri a méhösszehúzódások erősségét. A szülőszoba tartozéka az infúziós állvány. Az infúzióban különféle gyógyszereket, só- vagy cukoroldatot, vért adagolhatnak. Leggyakrabban oxitocint kapnak a kismamák a méhösszehúzódások erősségének és gyakoriságának fokozására.

Egy kisebb, gurulós szerkezet a vákuum, amely az esetleges szülésbefejező műtétek fontos tartozéka. Vákuum egyébként a központi szívóberendezésből is jöhet, ezt ritkábban alkalmazzák a szülés befejezéséhez, inkább az újszülött légútjainak tisztításához, nyákszíváshoz használják. Innen érkezhet az oxigén is, ha a szülő nő sokkos állapotba kerül. Erre szerencsére ritkán van szükség.

A fal melletti asztalon különféle lepedők, párnahuzatok, takaróhuzatok vannak. A fémdobozokban fecskendők, injekciós tűk, vizsgálókesztyűk, tamponok és a fertőtlenítéshez használt különféle vegyszerek, jód, alkohol találhatók. Üvegfalú szekrényekben helyezik el a különféle szülészeti segédeszközöket, fogókat, csipeszeket, szikéket.

Találhatunk még ágytálat, amelynek burokrepesztéskor veszik hasznát, és vesetálat, amelybe a megszülető méhlepényt helyezik. A kéjgázt, amit fájdalomcsillapításhoz használnak, külön vezetékrendszerből lehet belélegezni. Ezt azonban már kevés helyen alkalmazzák.
A gyerekellátáshoz fürdetőkádat, pelenkázót, mérleget és nyákszívót használnak. Fontos segédeszköz az ambu nevű lélegeztetőkészülék, melyet akkor vesznek igénybe, ha az újszülöttnek nincs spontán légzése.

A szülőszobához tartozó berendezési tárgy a reflektor is, ezzel világítanak gátvarráskor vagy akkor, ha műtéti beavatkozás válik szükségessé. A sterilitás egyébként nem cél a szülőszobán, mert szinte lehetetlen elérni, hiszen maga a szülés folyamata sem az. Sterilitásra egyedül a gátvarrás idején és műtét esetén törekednek.

Alternatív szülőszoba

Berendezési tárgyaiban leginkább egy kényelmes hálószobára hasonlít. A cél az otthonosság. A falakon képek, az ablakon függöny. A színválasztás is bátrabb, nem a fehér és a halványzöld dominál. A szoba középpontjában többnyire franciaágy, vagy ahhoz hasonló emelvény áll. Ezen nemcsak a szülő nő, hanem a leendő édesapa is elfér, és a nő a kitolási szakasz idejére is itt maradhat, ha nincs szükség semmilyen beavatkozásra. Az ágyon puha párnák hevernek.

Az alternatív szülőszoba egyik speciális berendezési tárgya lehet a fürdőkád, amelyben vajúdni, egyes helyeken már szülni is lehet. A nem túl meleg víz sok esetben ellazít, és ezért segíti a tágulás folyamatát.

A falra olykor bordásfalat is felszerelnek, ez különösen olyankor hasznos, ha a kitolás állva vagy guggolva zajlik, ilyenkor jól lehet benne kapaszkodni.

A szüléshez szükséges segédeszközök, a kesztyűk, a szívhanghallgató a szekrényben találhatók. Ezek jelenléte azonban nem tolakodó, mert a szekrény zárt, és nem üvegfalú. Az egyéb műszereket és eszközöket csak akkor viszik be, ha hirtelen szükség lesz rájuk.
Itt tárolják a matracokat is, amelyekre akkor van szükség, ha a nő négykézláb vajúdik és szül. Ezt helyezik a szülősámli alá is, ha a kitoláshoz ezt választja a kismama.

A szülősámli alacsony, fából készült háromlábú kisszékhez és WC-ülőkéhez hasonlatos eszköz. Középen lyukas, hogy ne állja semmi a baba útját, de a két szélén lábaival kényelmesen ránehezedhet a szülő nő. Használatakor függőleges testhelyzet alakul ki, s ez a babának és a mamának is segítséget jelenthet a szülés folyamatában.

Az alternatív szülőszoba jellegzetes berendezési tárgya a hatalmas gumilabda. Ez különösen a tágulási szakaszban lehet hasznos. Ha a vajúdó ráül, a gáttájéki izmok felszabadulnak a terhelés alól, ami sokszor könnyebbséget jelenthet, és ezzel nő a vajúdó asszony kényelme, és csökken a fájdalomérzete. Segíthet a keresztcsonttájéki fájdalmak enyhítésében.

Az otthonossághoz az is hozzájárul, hogy a szülőszobában sok esetben magnó is található, amelyen otthonról hozott kazettákat hallgathatnak - ráadásul ide mindenki magával hozhatja a számára szükséges tárgyakat. Illóolajokat, masszázskrémet, a legkedvesebb otthoni csuprot, vagy akár egy régi játék mackót.

Mire kérdezzünk rá a szülőszoba-látogatáskor?

A szülőszoba-látogatás éppen megfelelő alkalom, hogy feltegyük ezeket a kérdéseket:
- Az elmúlt fél évben hányan szültek szülősámlin, szülőszéken?
- Mi történik, ha foglalt az alternatív szülőszoba?
- Mikor lehet bemenni az alternatív szülőszobába?
- Milyen feltételek esetén szabad használni a vajúdó- vagy szülőkádat?
- Mire szokták használni a vajúdó nők a bordásfalat és a fiziológiás labdát?
- Van-e a szülésnek olyan szakasza, amelyet biztosan hanyatt fekve kell tölteni?
- Az oxitocin-infúzió vagy az EDA kizárja-e az alternatív vajúdáskönnyítő eszközök használatát?
- Igénybe vehető-e az alternatív szülőszoba vagy a vajúdáskönnyítő eszközök koraszülésnél, ikerszülésnél, faros szülésnél, császár utáni szülésnél, idő előtti burokrepedésnél?
- Mikor jöhet be a kísérő? Hol helyezheti el a holmijait?

Díszlet vagy igazi lehetőség az alternatív szülőszoba?

Otthonosan berendezett, úgynevezett alternatív szülőszobából még nincs sok az országban. A budapesti Szent Imre Kórházban is csak egy van.

Az itteni IKEA-szoba mérték lett, sok helyen próbálják utánozni. Nem sikerül mindenütt. A szülészeti osztályok felújításának eredményeképp legtöbbször vegyes megoldások jönnek létre. A falakra színes tapéta kerül, az ablakokra függöny, gumilabdákat is beszereznek, de a szép szoba sok helyütt puszta díszlet marad. A középre beállított klasszikus kórházi ágy uralja a többnyire szűkre szabott teret. A pici szobában sokszor egyetlen igazi "lehetőség" marad, felfeküdni az ágyra. Ez azonban olyan magas, hogy nem biztos, hogy a szülő nő képes lesz újra lekecmeregni róla.

Vajúdni lehet - elvileg - állva, ülve, guggolva, de a kitolási szakasz idejére legtöbbször át kell vonulni az "igazi" szülőszobába, ahol az orvos klasszikus módon férhet hozzá a gáthoz. Addig, amíg a hasznos eszközök nem csupán alibiként szolgálnak, hanem a személyzet valóban ismeri és ajánlja ezek használatát az anyáknak, még el kell telnie néhány évnek, noha kedvező példák azért akadnak.

A cikk összeállításában szakmai segítséget nyújtott Nyulas Jolán, a Szent Imre Kórház szülésznője.

Kapcsolódó cikkeink:
 • 10 dolog, amibe beleszólhatsz a szülőszobán
 • Ösztönök segítenek
 • Szülés és félelem
 • A szülés csalhatatlan jelei
 • A bába 12 tippje

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (X)

  Táplálkozási tippek a szakértőtől

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák