Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tényleg veszélyes a macska a gyerek mentális egészségére?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 28. | Frissítve: 2017. március 1.

Forrás: Medipress

Számos helyen olvashattunk arról az utóbbi időben, hogy a macskaalom esetenként olyan parazitának adhat otthont, amely nagyban növeli a skizofrénia kialakulásának esélyét.

Tényleg veszélyes a macska a gyerek mentális egészségére?

A University College London kutatóit az érdekelte, hogy vajon igaz-e az a korábbi állítás, hogy a macskaalomban élő paraziták miatt veszélynek van kitéve családunk egészsége. "Úgy tűnik, az üzenet minden gazdi számára egyértelmű: semmi sem bizonyítja, hogy a macskaürülék valóban mentális betegségek kialakulásához vezet" - fogalmaz a kutatást vezető Dr. Francesca Solmi.
A macska hordozója lehet egy rendkívül veszélyes parazitának, a Toxoplasma gondii-nak. Ez a parazita emberre csak az állati ürülékkel terjedhet tovább. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a macskával való gyerekkori kontaktus növelte-e a mentális betegség kialakulásának esélyét.
A cél érdekében közel 5 ezer embert követtek, akik az 1990-es években születtek, s a 18 éves korukig vizsgálták őket. Fontos kérdés volt, hogy az anyjuknak a terhesség idején volt-e macskája, illetve olyan háztartásban nőttek-e fel, ahol macska is élt.
"Egyértelműen bebizonyosodott, hogy nincs összefüggés a gyerekkori macskatartás és a pszichiátriai és mentális problémák között. Ettől függetlenül tény, hogy a terhes nők továbbra is kerüljék a macskaalmot" - mondja Solmi.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések