Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tényleg káros a magzat idegrendszerére a sok mobilozás?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 12.

Forrás: Medipress

Egy a BMC Public Health című lapban közzétett friss kutatás a terhesség alatti mobilhasználat következményeivel foglalkozott. Lássuk az eredményeket.

Az adatokból kiderült, a terhesség alatti mobiltelefon-használat semmilyen negatívval hatással nincs a magzat idegrendszerének fejlődésére. Amint arról a kutatást vezető dr. Eleni Papadopoulou, a Norvég Közegészségügyi Intézet munkatársa beszámolt, az eddigi feltételezések, miszerint a rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzások ártalmasak a születendő gyermekre, főleg állatkísérletek során születtek, és az eredmények gyakran ellentmondóak voltak.
A mostani norvég kutatás során 45 389 anyát és gyermekét kísérték figyelemmel, ahol az anyák mobilhasználati szokásait egy kérdőív segítségével mérték fel, a gyermekeket pedig 3 és 5 éves korukban is vizsgálatnak vetették alá. Az eredmények azt mutatták, hogy a mobilhasználat nemhogy nem ártott, de inkább hasznára volt a születendő gyermekeknek, akik körében 3 éves korban kisebb arányú volt a nyelvhasználat vagy a motoros készségek terén mutatkozó elmaradás.
A vizsgálat kimutatta, hogy a mobilozó anyák gyermekeinél 27 százalékkal kisebb volt az aránya azoknak, akik nehezen alkottak komplex mondatokat, 14 százalékkal kevesebben használtak helytelen nyelvtani szerkezeteket, és 3 éves korban kisebb volt azok aránya, akiknél késett a beszédfejlődés, vagy a motoros készségek terén elmaradás mutatkozott.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések