Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tényleg egyre kevesebb a komplikációmentes terhesség?

Szerző: Hojer Eszter

2019. december 30.

Forrás: babaszoba.hu

Úgy tűnik, mintha a 30-40 évvel ezelőtti állapothoz képest egyre kevesebb lenne a komplikációmentes terhesség. Valóban így van, vagy ez csak látszat?

A kismamákat rendszeresen és alaposan vizsgálják ma Magyarországon. Szorosan követi őket a terhesgondozást végző nőgyógyász és a védőnő is. Egyre szélesebb diagnosztikai eszköztárral, pénztárcabarát szűrőtesztekkel rendelkeznek a rendelők, de már a patikák is. Gyakorlatilag majdnem minden vizsgálható és így ki is mutatható, a várandósságban is.

Fejlett diagnosztikai eszköztár és jól informált várandósok

Nehéz lenne megmondani, hogy ma kevesebb-e a komplikációmentes terhesség, mint volt mondjuk 30 évvel ezelőtt, már csak amiatt is, mert több tucat kórképet 3-4 évtizeddel ezelőtt még nem volt lehetősége felderítenie a szülész-nőgyógyász orvosnak a várandós kismamánál.
Sok esetben például egy elölfekvő méhlepényre is már a megindult szülés során fellépő komplikációkból tudtak következtetni - előzetesen nem voltak tisztában a helyzettel. "Az ultrahangdiagnosztika fejlődésével tudunk sok mindent megállapítani pontosan, amire korábban csak következtetni lehetett, vagy még azt sem: például magzatvíz mennyisége, méhlepény állapotba, magzati fejlődési rendellenességek, áramlás minősége a köldökzsinórban és az embrió ereiben. De meg tudjuk nézni a kívülről még zártnak tapintható, ám belülről már kinyíló méhszájat is" - emel ki néhány jellegzetes példát dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász szakorvos, termékenységi specialista.
Vagyis a 30-40 évvel korábbi terhesgondozáshoz képest ma már több tíz szűrést és képalkotó diagnosztikai vizsgálatot el tudnak végezni a terhesség során, ezzel minél szélesebb körben feltárva a várandósság körülményeit. Érthető tehát, hogy az így kiderített kórképek száma soknak tűnik azokhoz az időkhöz képest, amikor minderre még nem volt lehetőség.
A szakember itt fontosnak tartja kiemelni azt is, hogy ma az édesanyák rengeteg csatornán keresztül tudnak informálódni és sokan élnek is a lehetőségekkel, utánajárnak sokféle vizsgálatnak. "Ők rendkívül felkészülten érkeznek a várandósgondozásra, konkrét vizsgálatokról vannak kérdéseik és kérik ki a véleményünket arról, bizonyos vizsgálatoknak látjuk-e értelmét, melyiket javasoljuk nekik" - dicséri a mai anyukák felkészültségét a szülész-nőgyógyász.

Idősödő elsőgyerekes generáció

"Ahogy egyre később kerül sor a nők első gyermekvállalására, úgy egyre nagyobb eséllyel alakul ki addigra valamilyen szerzett betegségük, amelyek komplikációkat okozhatnak a várandósságban" - mutat rá egy másik, magától értetődő okra dr. Vörös Anna. "A mozgásszegény életmód általánossá válásával egyre több krónikus betegség jelenik meg a fiatal felnőtteknél is. Az inzulinrezisztenciából például könnyen alakulhat ki terhességi diabétesz, ami egy szoros követést, kiemelt figyelmet és az édesanyától folyamatos fegyelmet igényel végig a várandósság során.
"Azoknál az anyáknál, akik terhességi diabéteszben szenvednek, nagyobb eséllyel alakulhat ki terhességi magasvérnyomás, praeeclampsia, hüvelyfertőzések, vesebántalmak illetve magzati fejlődési rendellenességek; valamint a koraszülés is gyakoribb" - hívja fel a figyelmet Vörös doktornő. Változó definíciók és szabályozás Többnek tűnhet a komplikációval zajló terhesség amiatt is, ha több körülményt tartunk komplikációnak, mint korábban.
Vörös Anna doktornő tapasztalatai szerint az elmúlt 5 évben az elsőszülő nőket a terhességi rizikócsoportos besorolásnál - amely egy 2014-es EMMI rendelet alapján kötelezően elvégzendő besorolás - a szakma általában magas kockázatúnak minősítette, amiatt csupán, hogy első várandósságát hordja az anya. "Egy kisterheskori vérzés esetén is - ami egyébként nem ritka, hiszen a méhszáj sérülékenyebb ilyenkor - egyből a magas rizikócsoportba kerül az anya" - ismerteti az elővigyázatos szakmai hozzáállást a szülész-nőgyógyász szakorvos. 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák