Terhesség

Tényleg az abortusz az oka a népességfogyásnak?

A kormány a népességfogyás elleni harc egyik fontos eszközének minden jel szerint az abortuszellenességet látja. Kérdés, hogy valóban megoldást hozhat-e az abortuszok számának visszaszorítása.
2018. Július 05.
Tényleg az abortusz felelős mindenért?

 A HVG weboldalán megjelent cikk szerint az abortuszok száma szépen alakul, ám emellett van egy cseppet sem pozitív tendencia, ami kissé beárnyékolhatja az örömünket.

Lássuk, mennyi az annyi. Az abortuszok száma 1969-ben volt a legmagasabb, majd fokozatosan csökkent – a KSH adatai szerint 1990-ben 90 ezer terhességmegszakítást végeztek, míg 2017-ben már csak 28.500 nő esett át abortuszon.

Ami viszont rossz irányba halad, az a korosztállyal kapcsolatos folyamat. 2012-ben a legtöbb abortuszt végző a 35-39 év közötti korosztályba tartozott, ehhez képest a 2014, 2016-os felmérések szerint az adott években főleg 20-24 évesek kértek abortuszt. S ami szintén nem jó hír: a 15-19 évesek körében végzett terhességmegszakítások száma stagnál. Ahogy erről már régebben beszámoltunk ijesztő statisztikai adatokat produkál hazánk a tinédzserterhességek terén: a Magyarországon születő babák hat százalékát kamasz hozza a világra. Ez számszerűsítve úgy fest, hogy évente 10 ezer kamasz esik teherbe, ebből 6 ezer megszüli gyermekét, és 4 ezer dönt úgy, hogy nem hordja ki.

A 28 ezres abortuszszám mellett 59 ezerrel csökkent a népesség 2017-ben. Jól látható, hogy nem az abortusz felelős a népességfogyás problémájáért – a népességfogyás az abortuszok kinullázása által sem állt volna meg.

Mi a megoldás?

Az abortuszok száma csökkenthető edukációval, korai szexuális felvilágosítással, mindenkihez eljutó tájékoztatással. Sok családban még mindig tabutéma a szex, ugyanez a helyzet az iskolákban is. Bár a tanrend része a szexuális felvilágosítás, a dolog mikéntje az iskolára van bízva. Hol ez, hol az végzi, és egyszeri alkalom csupán. S ami a legelszomorítóbb, hogy a NAT szerinti időpont későinek tűnik, mert a statisztikák szerint ekkor már a diákok harmada túl van az első szexuális élményén – írja a HVG.

Az orvos szakmai gyakorlat sem mondható támogatónak, és egységesnek sem. “Van, ahol körzeti orvos is felír fogamzásgátlót, ha előtte már egy szakorvos felírta, máshol ez kizárt. Előfordul, hogy esemény utáni tablettát csak nőgyógyász ír fel, máshol háziorvos is, de kéri, hogy legyen ott a szülő, megint máshol nem kérik a felnőttek jelenlétét” – vázolja a problémát Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő.

A fogamzásgátló gyógyszerek és egyéb eszközök magas ára sem kedvez az abortusz elleni harcnak. A szociálisan, anyagilag hátrányos helyzetű emberek nem tudják megfizetni a drága gyógyszert, óvszert, így egy az egyben elesnek a modern kor fogamzásgátló eszközeitől. A témában érintett szakemberek úgy vélik, az ingyenes fogamzásgátlás egyértelműen segíthetne az abortuszszám csökkentésében.

A kulcs tehát a felvilágosítás lenne, a nem kívánt terhességek prevenciója (a fogamzásgátlás lehetőségeiről való tájékoztatás), s persze a fogamzásgátlás anyagi támogatása. Ehhez képest az abortusz démonizálása zajlik itthon, egészen más utat választott a kormány. Bekerült egy mondat az Alaptörvénybe, miszerint a magzat életét a fogantatásától kezdve védelem illeti. Ennek szellemében a szegedi klinikán nem is régen bibliai idézettel ellátott abortuszellenes márványtáblát avattak fel, és milliárdos fejlesztési forrást kaptak az abortuszokat megtagadó kórházak.

További cikkek abortusz témában: