Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tények és tévhitek - mit egyen a kismama?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 22. | Frissítve: 2018. december 11.

Forrás: Kismama magazin

Számos valós és álinformáció kering arról a világhálón, hogy mit és hogyan ehet a kismama, és mi az, ami a tiltólistán van. Ezeknek jártunk utána.

Tények és tévhitek - mit egyen a kismama?

1. A kismamának kettő helyett kell ennie

Nem igaz, hogy a kismama azt ehet, amit csak megkíván és az sem baj, ha sokat hízik. Ez az állítás mára csak egy borzalmas közhely. Sem az orvosok, sem a védőnők nem támogatják ezt a felfogást, ehelyett inkább egy kiegyensúlyozott, minőségi étrend kialakítására biztatnak, valamint a szénhidrát-fehérje-zsír hármas bevitelének optimális arányára.

2. Halat tilos!

Igaz, hogy vannak fajták, amelyek fogyasztása nem ajánlott a magas metil-higany tartalom miatt (tonhal, kardhal, lepényhal, harcsa és süllő), de a hal húsában lévő Omega-3 zsírsavak segítik a magzat fejlődését és csökkentik a koraszülés kockázatát. Ezt a telítetlen zsírsavat a szervezet nem képes előállítani magától, éppen ezért fontos hetente kétszer halat enni a kismamának. Busát, pontyot, pisztrángot, lazacot és rákot bátran lehet fogyasztani.

3. Egy pohár bor nem árthat...

Az alkoholfogyasztás a várandósság alatt az egyik legvitatottabb kérdés a mai napig, ahány kutató, orvos és védőnő, annyi válasz. A legbiztonságosabb így az, ha a kismama kerüli az alkoholfogyasztást még a legkisebb mértékben is. Ugyanez igaz a kávé-és teafogyasztásra és kerülni kell a cukros, szénsavas üdítőket is. Leginkább a víz és 100%-os gyümölcs-és zöldséglevek fogyasztása javasolt.

4. Hús és tejtermékek - csak bátran!

Igaz, hogy a húsok és tejtermékek a fehérjék és a kalcium legfőbb forrásai, ám a várandósság alatt észben kell tartani néhány kikötést. Nagyszerű fehérjeforrás a sovány marha-és csirkehús valamint a tojás - természetesen jól átsütve vagy átfőzve!

5. Kerüljük a nyers ételeket!

A bífsztek, a szusi, a nyers tojásból - például a tiramisu vagy a majonéz - készült ételek tiltólistán vannak. Nem javasolt a penészes sajtok fogyasztása sem, és várandósan ne igyunk pasztörizálatlan tejet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések