Terhesség

Teherbeesés 35 felett

Ma már egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás ideje. Amíg régen huszonévesen szült egy nő, most jellemzőbb, hogy harminchoz közel, vagy azon túl. Milyen esélyei lehetnek a későbbi teherbeesésnek? Valóban vannak veszélyei?
2016. Július 06.

Teherbeesés és babavárás 35 felett

Az első gyermekemet 29 évesen szültem, a másodikat 36. Mint, ahogy nincs két egyforma terhesség, úgy két pontosan egyforma teherbe esés sincs. Így bár többnyire sok “ijesztő” tény és adat olvasható arról, hogy ha minél később szeretne babát egy nő, számolnia kell azzal, hogy kisebb lesz a teherbeesés esélye, ugyanakkor nagyobb a vetélésre, mégis vannak megnyugtató esetek. Nekünk, ha mondhatom így, szerencsénk volt, ugyanis mindkét alkalommal azonnal sikerült a termékenyülés, pontosan akkor, amikor terveztük.

Most, hogy 36 évesen szültem a fiamat, azonkívül, hogy a CTG vizsgálatokon a születési dátumomat bediktálva rögtön a vizsgálóban lévő összes hölgytársam méregetni kezdett, az ég világon semmi hátrányát nem éreztem az idősebb kismamaságnak.

Jöttek persze a környezetemben lévő pusmogások, hogy “miért kellett ennyit várniuk “, utalva a két gyermekünk közötti viszonylag nagy korkülönbségre, és a nem túl hízelgő beszólások, hogy “nehezebb lesz ám ennyi idősen majd a picivel éjszakázni” (ami hál isten abszolút nem igazolódott be). Nálunk ez így alakult és mi elfogadtuk. Egy percig sem volt bennem semmiféle félsz, azért, mert már nem vagyok huszonéves.

Ugyanis, ha a testemet nézem, most sokkal egészségtudatosabban élek, mint a korábbi éveimben. A lelki részét tekintve pedig túl a karrierépítésen, stabil egzisztenciával rendelkezünk, lényegesen nyugodtabbak, türelmesebbek vagyunk a férjemmel.

Szülés után gyorsabban regenerálódtam, mint előzőleg, sőt még az anyatejes táplálás is most mintha jobban szuperálna. Összességében mondhatom, hogy nem bántam meg. És akár ha úgy hozza az élet, negyvenhez még közelebb sem hiszem, hogy nemet mondanék egy harmadikra.

Az én történetemmel nem szeretnék senkit arra buzdítani, hogy minél később szüljön. Csupán mielőtt megismernénk a 35 év feletti terhesség esélyeit és kockázati tényezőit, a friss és pozitív élményemmel rögtön meg is nyugtatnám azokat az olvasókat, akik jelenleg ehhez a korosztályhoz tartoznak, és most terveznek babát, vagy éppen várandósak.

Miért csökken a termékenység?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a termékenységi ráta csökken 35 év felett. A nők nehezebben esnek teherbe, ebben a korban gyakoribb a vetélés, és a méhen kívüli terhesség is mind nagyobb számban fordul elő. Biológiai magyarázata van, hiszen a petesejtek sem olyan fittek már, mint fiatalabb korban.

Nyilván alkalmasak a megtermékenyülésre, az egészséges baba születésére, csak lehet, hogy hosszabb ideig tart majd el maga a teherbeesés. Megfigyelhetően gyakoribb a kromoszóma rendellenességek száma, ezért van az, hogy a vetélés is nagyobb arányban fordulhat elő.

Érdemes orvosunkkal konzultálni egy általános állapotfelmérés után, hogy nincs e akadálya a későbbi gyerekvállalásnak. Fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel, ugyanis ma már ki lehet zárni velük az esetleges rendellenességeket.

Ismerjük meg a kockázatokat!

” A társadalmi trend most az, hogy inkább harminc évesen szülnek a nők, mint húsz évesen. Ez természetesen azzal jár, hogy exponenciálisan csökken a teherbeesés valószínűsége. Minél idősebb korban esik teherbe egy nő, annál nagyobb esélye van komplikációnak.

Úgy, mint cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás. A szövődmények száma a korral együtt növekszik. Elsősorban a terhességi diabétesz kialakulásának esélye emelkedik, ezzel számolni kell, ha valaki később vállal babát. Ez egy kóros anyagcsere állapot a terhesség ideje alatt, ami ugyan jó esetben rendeződik a szülést követően, de a várandóság alatt bizony okozhat kellemetlenségeket és folyamatos odafigyelést igényel.

A magas vérnyomás is jellemzőbb idősebb kismamáknál, ami szintén állandó kontrollt követel nem csak az anya, hanem a magzat érdekében is. Pontosan a szóban forgó szövődmények miatt több terhességet kell megszakítanunk az idősebb édesanyáknál. A szervezet tartalék kapacitásai jobban kimerülnek, komolyabban megterheli a szervezetet. Egy fiatal test még kompenzálni tudja, az idősebb kevésbé. “-mondja Dr. Nyirády Tamás szülész, nőgyógyász adjunktus.

Arra is fel kell készülni, hogy maga a szülés is lassabb lefolyású lehet, mivel már nem úgy működik az izomzat, mint húsz évesen. Kutatások azt is kimutatták, hogy az idősebben szülő nők kisbabájának súlya gyakrabban alacsonyabb, mint az átlag.

Szokták említeni, hogy nagyobb az esély az ikerterhességre harmincon túl, ez nyilván arra utal, hogy ha természetes módon nem sikerül teherbe esni, akkor a mesterséges megtermékenyítéskor bizony nagyobb számban születnek ikerbabák.

“Az is való igaz, hogy császármetszést is többször alkalmazunk az idősebb kismamáknál, pontosan a nagyobb komplikációk miatt, főleg akkor jellemző ez, ha már túl van a páciens egy korábbi császármetszéses szülésen”.

Menjünk szűrővizsgálatra!

35 év felett ajánlott olyan plusz vizsgálatra elmenni, mint például a genetikai szűrés, tanácsadás. A genetikai tanácsadó felméri a lehetséges kockázatokat és segít a pároknak arról dönteni, hogy milyen vizsgálatokat érdemes még elvégezni. A magzatra nézve a születési rendellenességek, a kromoszóma problémák magasabb számban fordulnak elő ebben az életkorban, ezeket jobb időben kiszűrni. Ma már a Down-szindróma is viszonylag korán kimutatható.

Mit tegyünk?

Ezekkel a lehetséges problémákkal jó tisztában lenni, de abszolút nem törvényszerűek, így indokolatlanul ne aggódjunk. Mindenkinek saját magának kell felmérni azt, hogy az életében mikor jön el a pillanat, amikor babát tud és szeretne vállalni. Rendszeres és jó terhesgondozással később is lehet egészséges babát szülni és egészséges boldog terhességet produkálni.

“Ami nagyon fontos, hogy járjon a kismama folyamatosan konzultációra, menjen el a szükséges vizsgálatokra, étkezzen egészségesen, mozogjon annyit, amennyi jól esik neki, és nem utolsó sorban figyeljen a súlyára”-tanácsolja Dr. Nyirády Tamás szakorvos.

Kapcsolódó cikkeink késői gyerekvállalás témában: