Terhesség

Teherbe esés: mi az az antimüller hormon?

A terhesség létrejöttének és sikerességének valószínűségét több tényező is befolyásolja, többek között hormonális zavarok.
2016. November 03.

Teherbe esés: mi az az antimüller hormon?

Bár az esetek többségében a kivizsgálás a nő hormonális paramétereinek ellenőrzésével történik, ám olykor kimarad az ún. Antimüller hormon szintjének vizsgálata, pedig ez igen fontos információkkal szolgálhat a petefészek működéséről. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa ezért a hormon szintjének az ellenőrzésére hívja fel a figyelmet.

Az Antimüller hormon szerepe

A petefészekben keletkező Antimüller hormon (AMH) előre jelzi a jövőben termelődő petesejtek mennyiségét, mivel még az érés előtt álló petesejtek is termelik. Ezáltal képet kaphatunk a petefészek működéséről, valamint arról, meddig számít nemzőképesnek az illető. Mennyisége az életkor előrehaladtával egyre kevesebb lesz, aminek következtében csökken a teherbeesés esélye.

Éppen ezért ma már a szakemberek azt javasolják, hogy 35 éves kor felett érdemes megbizonyosodni a szintjéről, ugyanis ha az illető gyermeket szeretne, akkor alacsony mennyiség esetén IVF lehet szükséges, ahol a megfelelő stimulációban nagy segítséget nyújt a hormon szintjének meghatározása. Azonban nem árt azzal tisztában lenni, hogy az AMH igen csekély mennyisége esetén a lombik program sikeres kimenetele is csupán minimális.

Az Antimüller hormon szintjét több tényező is befolyásolja, többek között az autoimmun pajzsmirigybetegség, a D-vitamin hiány, klimax, cukorbetegség, dohányzás, túlsúlyosság, PCOS, illetve különböző daganatok- mondja Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

A pajzsmirigy funkciók és az AMH

A pajzsmirigyzavarok az egész hormonrendszer állapotára komoly hatást gyakorolnak- ez a petefészek által termelt hormonokkal és a petesejt minőségével sincs másként. Ennek oka, hogy a pajzsmirigy elégtelen működése rontja az érésben lévő petesejt növekedését és érését. Tanulmányok szerint komoly összefüggés van a TSH, T3, T4 és az Antimüller hormon szintje között, ám ennek pontos oka egyelőre még nem tisztázott.

A hormonpótlás megoldást jelent?

Amennyiben pajzsmirigy alulműködés okozza az AMH alacsony szintjét, felvetődhet a kérdés, miszerint megoldást jelenthet-e a pajzsmirigyhormonok mesterséges pótlása? Kutatások azt sugallják, hogy igen, mivel szakértők azt tapasztalták, hogy bár több nem, de így lényegesen jobb minőségű petesejtek keletkeztek, aminek következtében nem csak a teherbeesés esélye nő meg, de csökken a vetélések rizikója is.

Dr. Lőrincz Ildikó azonban azt hozzátette, hogy amennyiben az AMH mennyisége egy bizonyos szint alá csökken, úgy a teherbe esés esélye még mesterséges úton is igen csekély.

Kapcsolódó cikkeink hormonok témában:

Forrás: Nőgyógyászati Központ