Terhesség

Te is a második harmadban jársz?

Akkor talán te is örülsz már az első magzatmozgásoknak. Genetikai ultrahang, vércukorvizsgálat - izgalmakból persze most sincs hiány!
2009. Január 27.

Az első magzatmozgásokat még nem könnyű megkülönböztetni a bélmozgásoktól, néha igazán kísérteties a hasonlóság. A huszadik hétre, vagyis félidőben szinte minden kismama érzi már, de a második-harmadik gyereknél már az sem ritka, ha jó néhány héttel előtte meg mernél rá esküdni, hogy ez ő volt.

Figyelj befelé, egy csöndes, nyugodt pillanatban tedd a kezed a hasadra és várj! Ha szerencséd van, hamarosan érezni fogod a gyönge kis rebbenést, mintha csak egy halacska úszkálna odabent. Ettől kezdve egészen kézzelfoghatóvá válik a kisbaba jelenléte, és a hasad is feltűnően növekedni kezd.

Megszűnt az AFP-vizsgálat!

A kötelező AFP-vizsgálat 2014 júliusa óta szerencsére már a múlté. Rengeteg kismamánál okozott ijedelmet, mert sok volt a tévesen pozitív eredmény – vagy túl alacsony, vagy túl magas, noha a babával minden rendben volt. Az AFP-vizsgálatot csak akkor végzik el, ha azt az orvos valamiért indokoltnak tartja.

Az ultrahangvizsgálat mindig óriási élmény

Helyette van egy vizsgálat, amit már a terhesség 12-13. hetében el tudnak végezni, és két biokémiai marker szűréséből, valamint egy ultrahangvizsgálatból áll. Lényegében arról a kombinált tesztről van szó, amely fizetős vizsgálatként eddig is elérhető volt.

Mindig éhes vagy?

Várandósan teljesen normális, ha nagyobb az étvágyad a szokásosnál, ám arra ügyelj, hogy ne édességekkel, üres kalóriákkal lakj jól. Ha a viszonylag rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés ellenére gyakran vannak éhségrohamaid, elképzelhető, hogy ezt terhességi cukorbetegség okozza. Az inzulin-túltermelés miatt (ez a terhességgel jár) gyakran és erőteljesen csökken a vércukorszint, ezért érzel kínzó éhséget.

A terhességi cukorbetegség szűrővizsgálatát feltétlenül vedd igénybe! Alkalmazzák az úgynevezett OGTT-t is, vagyis az orális glükóztolerancia-tesztet. Ez egy 75 gramm glükózból készített oldat elfogyasztását jelenti éhgyomorra, majd utána bizonyos időközönként vérvétel következik. Ha a két órával később mért érték 7,8 millimol/liter vagy ennél magasabb, terhességi cukorbetegségről beszélünk.

A másik szűrővizsgálati módszer a próbareggeli, amely két deci tej és egy zsömle elfogyasztásából, majd egy órával később vérvételből áll. Ennél a vizsgálatnál 7 millimol/litertől gyanakszik az orvos terhességi cukorbetegségre. Ilyenkor mindenképpen elvégzik az OGTT-t.

Ultrahangvizsgálatok

A 18. és 20. hét között minden kismamánál sort kerít az orvos egy alaposabb ultrahangvizsgálatra, amelynek során azt figyelik meg, hogy megfelelően fejlődik-e a magzat, épek-e a végtagjai, jó-e a vese- és szívműködése. Genetikai ultrahangnak azért nevezik, mert fejlődési rendellenességek kizárása a célja.

Magzati szívultrahangra is sor kerülhet, például amiatt, ha az előző gyermek szívfejlődési rendellenességgel született, ez Down-kóros babák közt sajnos elég gyakori.

Ilyenkor a következő terhességek során is ellenőrzik, nem ismétlődött-e a betegség. Akkor is sor kerül erre a vizsgálatra, ha a szokásos ultrahang során merül fel szívprobléma gyanúja.

Még több info a szűrővizsgálatokról:

Forrás: Kismama magazin