Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Távozik a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának vezetője

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 23.

Forrás: Népszava/hvg.hu

Decemberben bezárt, januárban újra kinyitott a Honvédkórház koraszülött intenzív osztálya. A dolgozókra kényszerített honvédelmi alkalmazotti jogviszony miatt továbbra sem ült el a vihar.

A hvg.hu értesülései szerint nem írta alá a dolgozókra kényszerített új honvédelmi alkalmazotti jogviszonyról szóló szerződést és távozik a PIC vezetője, Nádor Csaba, akiről a lap úgy tudja, hogy tavasztól a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Üllői úti újszülött intenzív osztályán folytatja a munkát.
Távozik a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának vezetője
A decemberben elfogadott törvény nemcsak a PIC dolgozóit érintik, hanem a kórház összes civil dolgozóját is. Bár a törvény szerint az új jogviszony a közalkalmazottihoz képest többletjuttatásokat garantál a munkavállalóknak - a honvédelmi egészségügyben dolgozóknak 2019-ben például havi bruttó 39 200 forintos, 2022-re 63 ezer forintra növekvő bérkiegészítést -, de többletkötelezettségeket is. Van olyan részleg a kórházban, amelynek léte kerülhet veszélybe, annyian nem hajlandók aláírni a szerződést.
Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint "minden valóságalapot nélkülöző", "szándékosan megtévesztő, felesleges pánikkeltés" folyik a honvédelmi alkalmazotti jogállás bevezetéséről. Szerinte ugyanis a honvédségnél dolgozók közalkalmazottak "több mint 99 százaléka" elfogadta az új jogállást - írja a 444.hu.
Az új jogállás alapján például a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre" hivatkozva a munkáltató előzetes értesítés nélkül is elrendelheti, hogy a dolgozói bárhol, bármikor teljesítsen ügyeletet. Egyes részletei a katonákra vonatkozó előírásokhoz hasonlóan a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságot is korlátozzák. A szerződés aláírásának határideje éjfélkor lejárt, Benkő Tibor tájékoztatása szerint a kórház dolgozói közül 54-en nem írták alá az új jogviszonyról szóló szerződést.
A PIC osztályvezetője mellett egy másik orvos is távozik a koraszülött intenzív osztályról, a sürgősségi betegellátó centrumból három, a sebészetről egy orvos távozik. A HM sajtóosztálya a Népszavának azt írta, nincs ok aggodalomra, az ellátás biztonságos, a PIC-en is. Ugyanakkor a Népszava azt írja, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata arra utasítja a mentőszolgálatot, hogy a legbonyolultabb ellátást igénylő koraszülötteket január 22-től máshova, például a fővárosban a Szent János kórházba, valamint a Semmelweis Egyetem Klinikára, valamint Tatabányára, Szegedre, Miskolcra, Veszprémbe vigyék. A döntést azzal indokolják, hogy a PIC "kialakult humánerőforrás szűkössége miatt" a Honvédkórház helyettesítést kért.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések