Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Távirányítású spermiumoké a jövő?

Szerző: Babaszoba.hu

2014. január 5.

Forrás: Medipress

A drezdai Integratív Nanotudományi Intézet (Németország) munkatársai távirányítható mesterséges spermiumokat fejlesztettek ki, melyek speciális helyekre eljutva képesek elősegíteni a megtermékenyítést.

A német kutatók egy fémből készült nanocsővel ejtették csapdába a hímivarsejteket, és mágnes segítségével képesek voltak irányítani azokat. Az így nyert biológiai robotok a gyógyszereket a szervezet speciális részeire tudják eljuttatni, így növelve a sikeres megtermékenyítés esélyeit. A módszert Oliver Schmidt professzor és munkatársai bikaondón tesztelték.
A legnagyobb kihívás a cső megfelelő méretének eltalálása volt, ugyanis az egyik végén az átmérőnek nagyobbnak kellett lennie a hímivarsejtek fejénél, a másik végnek viszont kisebbnek, ugyanakkor a cső hosszúsága olyan kellett legyen, hogy az a farok mozgását ne befolyásolja.Gyakorlatilag egy fémből készül sapkában akadtak el a spermiumok. A cél a megtermékenyítés elősegítése lenne, azonban máig nem tisztázott okokból az Advanced Materials oldalain bemutatott módszer a humán spermiumokon nem működik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák