Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tanulási nehézséghez vezethet, ha kevés napfény éri a kismamát

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 21.

Forrás: babaszoba.hu

Hatással van a magzat agyi fejlődésére, hogy az első trimeszterben a kismamát mennyi napfény éri.

Tanulási nehézséghez vezethet, ha kevés napfény éri a kismamát
Azok a gyerekek, akik édesanyját a terhesség alatt nem éri elég napfény, a legújabb kutatási eredmények szerint később sokkal nagyobb eséllyel küzdenek majd tanulási nehézséggel. A kutatók 422 ezer iskoláskorú gyermeket vizsgáltak Skóciában, és arra jutottak, hogy az UVB sugárzás - nem az UVA sugárzás - alacsony szintje a terhesség alatt későbbi tanulási nehézségekkel hozható összefüggésbe.

A D-vitamin a ludas?

Mivel csak az UVB sugárzás alacsony szintje van erre hatással, nem pedig az UVA szintje, a kutatók úgy vélik, hogy a problémát a nem megfelelő D-vitamin előállítás okozhatja. Az első trimeszterben történő D-vitamin felvétel ugyanis elengedhetetlen a magzat megfelelő agyi fejlődéséhez.

Ezért is számít a fogantatás ideje

A kutatásban résztvevő gyerekeknél a tanulási nehézségekkel küzdők aránya a fogantatás hónapjától függően változott. Míg a júliusban megfogant gyermekeknél ez az arány 17% volt, addig a februárban, márciusban vagy áprilisban fogantaknál - amikor kevesebb a napfény - már 21%. A kutatásban azonban nem tudtak ok-okozati összefüggést bebizonyítani.
- A tanulási nehézségek élethosszig tartó problémákat okozhatnak mind a gyerekeknek, mind a szüleiknek. A kutatásunk célja az volt, hogy néhány gyereknél ezzel is segíthessük a tanulási nehézségek megelőzését - fogalmazott a kutatás vezetője, Jill Pell, a Glasgow-i Egyetem Egészségügyi Intézetének igazgatója. Az egyetem sajtóközleményében azt elmondta, hogy a következő lépésként klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak igazolására, hogy a terhesség alatt szedett D-vitamin csökkentheti-e a tanulási nehézségek kialakulásának kockázatát.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák