Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Táncolva szülni - lehetséges? Videóval!

Szerző: Kéky Kira

2010. július 13. | Frissítve: 2015. augusztus 30.

Forrás: HáziPatika.com

Segít a menstruációs panaszok csökkentésében, megkönnyíti a fogamzást, felkészít a szülésre, csillapítja a fájdalmat a vajúdás alatt, meggyorsítja a szülést, majd segít az izmok regenerálásában. Mi ez? Hát persze, hogy a hastánc!

A termékenységért

A hastánc következtében felélénkül a vérkeringés, ez persze majdnem minden mozgásra igaz, de mivel a hastánc során a csípőt mozgatjuk erőteljesen és állandóan, így a női nemi szervek, különösen a belső női nemi szervek vérbősége is fokozódik. Emiatt a nők azt tapasztalják, hogy a menzeszük rendszeresebbé, fájdalommentesebbé válik, könnyebb lesz számukra a teherbeesés.

Az arab, orientális tánc eredetileg szorosan összefüggött a termékenységgel. Egyiptomban az esküvőkön a mai napig szokás, hogy a fiatal pár egy hastáncosnő hasára teszi a kezét - a termékenység vágyát kifejezve.

A tánc megkönnyítheti a szülést is

Kismamatornaként

Azok, akik hosszabb ideje hastáncolnak, könnyebben hordják ki a gyermeket, és tudatosabban készülnek a szülésre. A rendszeres gyakorlással erősödnek a has és csípő izmai, ugyanakkor a ringás el is lazítja az izmokat.

Az alhasi izmok, a medence- és női izmok edzése segít abban, hogy később, a vajúdás alatt a megfelelő izmokat tudjuk feszíteni és oldani. A hastánc egyébként is rendkívül nagy figyelmet fordít a testtudatosságra, egyes izomcsoportokat külön-külön mozgat és lazít párhuzamosan. Míg például a mellkas laza, a csípő feszesen mozog - máskor pedig a has tájéka lazít és pihen, miközben a karok, a lapocka erősen dolgozik, tehát a belső érzékelés fejlődik - ez pedig jól jön szüléskor!

Médiatár főoldal
videóFelkészülés a szülésre - hastánccal

Mit szabad, mit lehet?

Ez az ősi mozgásforma Magyarországon is gyakorolható bárki számára, gyermekvárás előtt, közben és után is.
Hogy mire kell vigyázni, milyen pozitív hatásai vannak a nőkre - erről beszél Malova Vivien hastánctanár, Hazai Vica pedig bemutatja azokat a gyakorlatokat, amelyeket gyermeket váróknak ajánlanak.


Vigyázni kell azonban az erőteljes mozgásokkal az első trimeszterben, amikor a vetélés kockázata még nagyobb, illetve a szülés előtti hetekben szintén óvatosan kell gyakorolni. A hevesebb mozgást, a nagyobb erőkifejtést, préselést kerülni kell, nehogy koraszülést indítson be. Az viszont biztos, hogy a kitolási szakaszban előnyös az edzett izomzat, a test felett elsajátított erős kontroll. Megfigyelések szerint a magzat is kedveli a keleti zenére végzett, hullámzó, ringató mozgást, a megszületett gyermek az ilyen zene hallatára elcsendesedik, figyel, megnyugszik. Az 1-2 éves gyermek pedig már meg is próbál a zenére mozogni.

Ha kismama hastáncol, akkor nem alkalmazhat erőteljes csípőmozdulatokat, rázásokat, inkább lágyabb, ringató, hullámzó mozgásokat végezzen.
A hastánc segít a kívánatos testsúly megtartásában, lazít, felszabadít, örömhormonokat termel, és megajándékozza a kismamát azzal az érzéssel, hogy így is NŐ.
A hastáncot tulajdonképpen az egyik legősibb kismamatornának tekinthetjük.

Szülés közben, vajúdásnál

Ősi népeknél a szülési rituálé része volt az ének és a tánc. A szülő nőt támogató nők csoportja táncolt, és "mutatta", hogy milyen mozdulatok segítenek a vajúdásban, melyek segítik a megfelelő légzést, a szülési fájdalmak enyhítését - ráadásul egyfajta hipnotikus, transzállapotba juttatták a vajúdót.
Tipp

A várandós nőnek kényelmes, jóleső mozgások: lassú csípőkörzés, félhold, nyolcas. A csípő oldalrázása segítheti, hogy a magzat a megfelelő pozícióba kerüljön, valamint jó a gát ellazításához, amikor a vajúdás intenzívebbé válik. A kitolás során az egésztest-hullámzások segíthetnek a magzatnak, hogy könnyebben jusson be a szülőcsatornába."1961-ben találkoztam Farab Firdoz szaúdi táncossal egy fellépésem után, aki felkeltette bennem az érdeklődést, hogy a hastánc, főleg annak lassú mozdulatai és a szülés mozdulatai között szoros kapcsolat van. Azt mondta, hogy a hashullám, a hasremegtetés és a talajtánc bizonyos részei a szülés és a vajúdás természetes mozdulatain alapulnak, és évezredekkel ezelőtt egy vallásos szertartás részei voltak. Beszámolt arról, hogy az 50-es években Szaúd-Arábia a nyugat által még nem befolyásolt területein még létezett a tánc azon formája, amikor a törzs többi nőtagja a szülő nő körül táncolt. Ezt a rituálé jellegű táncot a férfiak nem nézhették. A szertartás során a nők énekükkel és folyamatos mozgásukkal hipnotizálják a szülő nőt, hogy az utánozza mozdulataikat. Ez megkönnyíti a szülést, és csökkenti az összehúzódásokkor érzett fájdalmat. Segíti az anyát, hogy ne a kontrakciók ellen dolgozzon, hanem azokkal együtt. A nők jelenléte lelki támaszt is ad, emlékeztetik egymást közös női sorsukra, hogy ugyanazokat az élettapasztalatokat kell megszerezniük..." - írta Morocco (egy New York-i hastáncos) a Sexology című folyóiratban 1964-ben.

Szülés után

A hastánc folytatható a szülés után is, állítólag arab anyák akár 5 nappal a szülés után már táncolnak! Ám ez nem jelenti azt, hogy követnünk kellene ezt a tempót. Azonban amikor már feltámad az igény egy kis mozgásra, amikor már nem veszélyeztetni a sebeket (a gátsebet vagy császár esetén a hasi sebet) a gyengéd mozgás, akkor finoman el lehet kezdeni a mozgást, előbb a karokat, hátat mozgatva és terhelve. Fontos, hogy csak az kezdjen ebbe, aki a várandóssága előtt és alatt is hastáncolt!
Óvatosan végezhető az ízületeink terhelése, az izmok nyújtása, mivel ezek regenerálódásához időre van szükség.

A lélekre is pozitív hatással van a szülés utáni hastánc: az édesanya akár gyermekével együtt, akár nélküle is kimozdulhat otthonról (ha van kire hagynia kicsinyét), a társaság kellemes, bensőséges és nagyon női. Kiváló stresszoldó, és nem utolsó sorban nem akadályozza a szoptatást!

Felhasznált irodalom:
Kismama magazin
Vargas Dinicu, Carolina (Morocco), Belly Dancing and Childbirth, Sexology Magazine, 1964.
Vargas Dinicu, Carolina (Morocco), Giving to Light- Dancing the baby into the world, Habibi, Winter 1996, Vol. 15, No. 1.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések