Terhesség

Találó második nevet adott babájának az édesanya, aki egy repülőn szülte meg a gyermekét

Egy édesanya nemrégiben a Frontier Airlines Orlandoba tartó járatán hozta világra kislányát.
2022. Május 26.
Találó második nevet adott babájának az édesanya, aki egy repülőn szülte meg a gyermekét (A kép illusztráció. Fotó: Getty Images)

A baba a vártnál korábban érkezett, miután édesanyja, Shakeria Martin erős összehúzódásokra ébredt a repülőút közbeni szunyókálásból, egy Denverből Orlandoba tartó járaton – számolt be róla a TODAY.

“Teljesen jól éreztem magam, ezért elaludtam, majd felébredtem, és összehúzódásaim voltak, igen…” – mondta el Martin a portálnak. “Az első gondolatom az volt, hogy ez nem történhet meg most. Ez nem lehet, nem szülhetem meg a babát ezen a gépen.”

A légiutas-kísérők nem találtak olyan utast a gépen, aki szakszerűen tudott volna segíteni a szülés levezetésében, ezért összegyűjtötték az orvosi felszerelést, és bekísérték Martint a repülőgép hátuljába, miközben a pilóta kényszerleszállást hajtott végre a Pensacola nemzetközi repülőtéren.

Az egyik légiutas-kísérő, aki segítette a kismamát, Diana Giraldo volt, akiről a légitársaság azt nyilatkozta, hogy példamutató és nyugodt volt. Giraldo a portálnak elmondta: “Idősebb testvér vagyok. Láttam ezt a fiatal nőt, aki megijedt. Kényelmetlenül érezte magát. És amikor elmondta, hogy fél, nem volt, ami megnyugtassa. Ekkor nem volt semmi kétségem. Csak biztos voltam benne, hogy ott leszek a számára.”

Chris Nye kapitány a Frontier Airlines légitársaság által közzétett nyilatkozatban elmondta, hogy Diana mindent megtett a landolás után, hogy koordinálja az Orlandoba való visszarepülést, illetve azt, hogy az egész legénység nagyszerű munkát végzett.

A légitársaság szerint az édesanya az újszülött baba második keresztnevének a Sky-t választotta, ami eget, égboltot jelent.

Mi az a rohamos szülés?

Rendszeresen hallunk a fentihez hasonló szüléstörténetekről, amikor villámgyorsan jön a baba, és a vajúdás annyira rövid, hogy nincs idő beérni a kórházba, a kicsi pedig például otthon születik meg, vagy az autóban, esetleg valamilyen extrémebb környezetben, mint például egy repülőgépen. Ezt nevezik rohamos vagy viharos szülésnek.

A WebMD szerint a vajúdás nagyon korai szakaszától a szülésig általában 6-18 óra telik el. Amennyiben a vajúdás sokkal rövidebb, mint a normál tartomány, és körülbelül legfeljebb 3 óra telik el az első valódi összehúzódások és a baba születése között, akkor rohamos szülésről van szó. Ennek jelei a hirtelen fellépő, nagyon intenzív méhösszehúzódások, a nagyon kevés idő az összehúzódások között, és az erős késztetés a nyomásra, kitolásra.

A rohamos szülésről gondolhatnánk, hogy könnyebb lehet, azonban ilyen esetben szinte gondolkodni sincs idő, meglepő lehet az összehúzódások előrehaladásának sebessége, a szervezetnek pedig nincs ideje felkészülni a baba születésére, ami sérüléssel is járhat. Az ennyire gyors szülés továbbá egészségügyi aggályokat is felvethet, hiszen előfordulhat, hogy nincs idő bejutni a kórházba sem.