Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

TSH szint a terhesség alatt - mi normális, mi nem?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2018. október 1.

Forrás: babaszoba.hu

A pajzsmirigyhormonok normál termelődésére nagyon fontos figyelni a családtervezés, babavárás idején.

TSH szint a terhesség alatt - mi normális, mi nem?
A TSH értéke hatással van a teherbeesésre, az fT3 (trijód-tironin) és az fT4 (tiroxin) hormonok pedig kulcsfontosságú szerepet játszanak a baba agyi és idegi fejlődésében is.

Milyenek az ideális értékek?

A TSH értéke terhesség előtt, illetve az első trimeszterben ideálisan 2.5mIU/L alatti érték egyes ajánlások szerint - tudtuk meg Dr. Sipos Anikótól, az Endocare Intézet belgyógyász-diabetológusától. A szakember szerint ez az egyes terhességek esetében változó lehet, hiszen más ideális TSH érték elérése a cél például egy lombik program előtt. A TSH hormonon kívül szükséges figyelni az fT3 és fT4 hormonok szintjét is: - Ezek ideális normál értéke a laborok által megadott tartomány (ez az fT3 esetében 2.4-6.3 pmol/L, míg az Ft4 esetében 12.0-22.0 pmol/L), de ezen belül érdemes inkább a közép-felső 1/3 tartományt megcéloznunk - magyarázta a szakember.

Miért változik a TSH szintje a terhesség alatt?

Az ideális TSH szintje a terhesség egyes szakaszaiban is eltérő. A terhesség első hónapjaiban a magzat az anya pajzsmirigy hormonjait használja, melyeket a placentán keresztül tud felvenni. A terhesség során a TSH javasolt tartománya trimeszterenként - több szakmai társaság ajánlása szerint - a következő: az első trimeszterben 0.1-2.5 mIU/l, a második trimeszterben 0.2-3.0 mIU/l, míg a harmadik trimeszterben 0.3-3.0 mIU/l - mondta el Dr. Sipos Anikó.

Ha alul- vagy túlműködik a pajzsmirigy

A szakember szerint ha a TSH (illetve az egyéb pajzsmirigyhormonok) szintje nincs a normális tartományban, akkor az esetek legnagyobb részében kezelni szükséges azt mind az alul-, mind a túlműködés esetén, leginkább gyógyszeres kezeléssel. - Gyakran látjuk, hogy a terhesség és szoptatás ideje alatt adott gyógyszer ezt követően elhagyható. Előfordulhat, hogy a baba születése és a szoptatás után sem áll vissza a normál működés - tette hozzá a szakember -, ilyenkor rendszeres kontrollok melletti kezeléssel jól kezelhető az eltérés.

Pajzsmirigy alulműködés és terhesség

Ha pajzsmirigy alulműködéssel küzdünk, azt fontos a terhesség előtt és alatt is kezelni, hiszen a pajzsmirigyhormonok alacsony szintje számos problémát, fejlődési rendellenességeket okozhat a babánál. A gyógyszeres kezelés eltérő lehet a terhesség különböző trimesztereiben a szükségletekhez igazodva.

Hashimoto-kór és terhesség

A Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás egy autoimmun betegség, amely fokozatosan rombolhatja a pajzsmirigy állapotát. A Hashimoto-betegség általában a pajzsmirigy alulműködésével jár, és a terápia az alulműködéssel kezelt betegekéhez hasonló. Ez a terhesség során is így van, hasonlóan kell kezelni a Hashimoto-kór miatt pajzsmirigy-alulműködéssel küzdő kismamákat is, figyelni kell emellett arra, hogy a TSH az ideális értékhatár alá kerüljön.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések