Egyéb

Szülési szabadság 2022

A szülési szabadság egy hosszabb ideig tartó időszak, amire minden kismamának szüksége lehet. Kinek jár és mennyi ideig?
2022. Július 28.
Szülési szabadság 2022 (fotó: Getty Images)

Mikortól vehető ki a szülési szabadság?

A szülési szabadság nemcsak a baba megszületése után, hanem már előtte is kivehető: kezdete legkorábban a gyermek várható megszületési időpontja előtt 4 héttel indulhat.

Kinek jár a szülési szabadság?

A szülési szabadság időtartama maximum 24 hét, átszámolva 168 nap. Minimuma is van, ez 2 hét, ennyit muszáj kivennie az anyának.Fontos szabály, hogy a szülési szabadság kivétele csak egyben lehetséges, nem lehet részletekben kivenni.A szülési szabadság az örökbefogadóknak is jár.Annak a szülőnek is jár, aki a gyermeket az anya egészségi állapota vagy halála miatt végrehajtható bírósági ítélet vagy végrehajtható gyámhatósági határozat alapján gondozza.

Milyen juttatás jár szülési szabadság alatt?

Erre az időszakra jár a csecsemőgondozási díj, röviden CSED. Amíg az anya CSED-en van, a naptári napi jövedelmének a 100%-át folyósítják részére. A CSED azonban csak akkor jár, ha az anyának szülést megelőzően legalább 365 nap (nem feltétlenül folyamatos) társadalombiztosítási jogviszonya.

Mikor szűnik meg a szülési szabadság?

A szülési szabadság tehát maximum 24 hétig tarthat. Néhány speciális esetben idő előtt megszűnhet, amennyiben a baba kikerül a családból vagy halva születik – utóbbi esetben 6 hét pihenőidő után szűnik meg a szülési szabadság.