Terhesség

Szülési időpont: erre számíthatsz valójában

Csupán a nők öt százaléka szül ténylegesen azon a napon, amikorra ki van írva.
2017. December 22.
Ahogy egyre nagyobb a pocak, úgy lesz a kismama is egyre izgatottabb: vajon mikor fog megszületni a kisbabám?

Amikor az orvos kitölti a várandós kiskönyvedben, hogy mikorra érkezik előreláthatólag a baba, az utolsó menstruációd első napját veszi alapul a számoláshoz, és innentől számolják a 40 hetet (280 napot). Vagyis ha például az utolsó menstruációd első napja szeptember elseje volt, akkor a kalkuláció szerint várhatóan június 8-án szülsz majd. Ez a számolás 28 napos ciklusra értendő, ami ettől eltér, az megint csak befolyásolhatja a dátumot.

Az első trimeszterben, a 1213. hét környékén végzett ultrahang már ennél megbízhatóbb szokott lenni. Az orvos ilyenkor megméri a magzat hosszát, és a gesztációs zsák méretét is, és ez alapján újra szokták számolni, mikor várható maga a szülés.

De még hogyha az orvos lézeres pontossággal is tudná megállapítani a szülés várható dátumát, ne legyél sosem benne biztos. Hiszen a baba érkezését nagyban befolyásolhatja az előző szüléstörténeted, de ha első kisbabás anyuka vagy, akkor az édesanyád terhessége is befolyással lehet rád. “Ha a kismama édesanyja a kiírt dátum után egy héttel szült, akkor a lányánál is valószínű ennyi csúszás” – mondta dr. Fredric D. Frigoletto, a Bostonban lévő Massachusettsi Kórház szülészetének a vezetője a parents.com-nak.

A legtöbb nő egyébként – körülbelül a 80 százalékuk – a 37. és a 42. hét között szül. Érdekesség, hogy a kaukázusi, illetve a 30 alatti nők hajlamosabbak tovább kihordani a babáikat. Egy tanulmány szerint pedig a fiú magzatok nagyobb valószínűséggel születnek meg a kiírt dátumnál később, mint a lányok.

A 40. hét betöltése után már megszaporodnak az NST vizsgálatok. A terhesség ezen szakaszában ugyanis már fennáll a veszélye annak, hogy elöregedik a méhlepény és nem tudja megfelelően táplálni a babát, illetve, mivel a magzat még növekszik, ezért az esélye is nagyobb annak, hogy végül császármetszésre kerülhet sor. Ezen okok miatt sokkal tovább már nem szoktak várni, általában egy hét elteltével beindítják az orvosok a szülést.

Persze a lényeg továbbra sem az, hogy mikor, hanem az, hogy találkozhass az egészséges újszülöttel.

Szüléssel kapcsolatos cikkeink: