Terhesség

Szülés utáni eufória (hipománia): a boldogság és a feszültség hullámvasútja

Szinte mindannyian hallottunk már a szülés utáni depresszióról, hiszen hét nőből egyet érint. De a szülés utáni eufóriáról csak mostanában kezdünk többet tudni.
2021. Február 11.
Postpartum Euphoria: szülés utáni eufória (fotó: Getty Images)

Létezik egy kevésbé ismert, a szülés utáni hangulatingadozások közé sorolt jelenség, amiről csak mostanában hallunk többet, ez a szülés utáni eufória, más néven hipománia. Úgy hangzik, mintha ez egy kívánatos állapot lenne, de nem az. A szülés utáni eufória valójában nem vidámságot vagy boldogságot takar, hanem egy pszichopatológiai állapotra utal.

Bár számos tünete pozitív viselkedésnek tűnik, hiszen az eufórikus személy energikus, pörög, magabiztosnak tűnik, sokszor súlyosabb problémákhoz vezethet, mint a szülés utáni depresszió.

Amit tudunk a hipomániáról:

– szülés után 10 nőből egy tapasztalja meg

– a környezetnek úgy tűnhet egy eufórikus, hipomán anya, mint egy igazi szuper anya: energikus, emelkedett hangulatú, vidám, olyan, aki kevés alvás mellett is képes jól funkcionálni

– impulzívan viselkednek, beszédesekké válnak, gyorsan reagálnak, de koncentrációs problémáik vannak

– feladat orientáltak, de sokszor mégsem végeznek a feladataikkal

– szinte nem alszanak

– a tünetek a szülés után jelentkeznek és 6-8 hétig is eltarthatnak

– oka lehet a stressz, a hormoningadozások, traumák, mentális problémák, támogatás hiánya

Azok a nők, akik a szülés előtt tapasztaltak hangulatingadozásokat, nagyobb valószínűséggel megtapasztalják a szülés utáni hipomániát. A The British Journal of Psychiatry egyik tanulmánya szerint a szülés utáni eufóriát gyakran depressziós periódus követi. Azok az anyák, akik megtapasztalják a szülés utáni eufóriát kezdetben remekül érezhetik magukat, majd minden átmenet nélkül ingerlékennyé válhatnak.

A tünetek súlyosbodhatnak és elhúzódhatnak. Az anya kockázatosan viselkedhet vagy cselekedhet, mert képtelen belátni a tette következményeit. Úgy gondolja, hogy különleges erővel, hatáskörrel vagy képességekkel rendelkezik. Ha ez bekövetkezik, akkor nemcsak az anya, hanem a baba jóléte is veszélybe kerül, mert az anya nem jól vagy egyáltalán nem ismeri fel, nem érti tettei következményeit.

A környezetnek azért van nehéz dolga a szülés utáni eufória felismerésében, mert egyfelől általánosságban túl kevés figyelmet szentelünk az anyák szülés utáni állapotára, küzdelmeire. Másfelől a szülés utáni eufória nem tűnik aggasztónak, hiszen ki ne akarna szuper anya lenni és ki ne akarná azt látni a környezetében, hogy egy frissen szült nő vidám, energikus, pörög. Valójában ez egy figyelmeztető jel, amit hajlamosak vagyunk félreérteni. Talán legegyszerűbben úgy lehet fogalmazni, hogy ha a környezetünkben olyan friss anyát látunk, aki a boldogsága, öröme és vidámsága mellett furcsa szokásokat vesz fel, furcsán viselkedik, állandóan pörög és valahogy furcsán energikusnak tűnik, akkor legyünk fokozottan éberek, és ha sok-sok héten át nem tapasztalunk elmozdulást, kérjünk szaksegítséget.

Bár a szülés utáni eufória gyakran nem tart sokáig, és sokszor hormonális okok állnak a háttérben, fontos lehet kezelni, mert előre jelezhet más mentális problémákat. A szülés utáni eufória megelőzheti a szülés utáni depresszió epizódját, vagy a bipoláris zavar jele is lehet.

(Cikk forrása: parents.com, mindsetpszichologia.hu, todaysparent.com, scarymommy.com)