Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülés után is adódhatnak problémák

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 8. | Frissítve: 2018. augusztus 13.

Forrás: babaszoba.hu

Előfordulhat, hogy a terhesség alatt jelentkező vizelettartási probléma szülés után sem szűnik meg. De vajon mi lehet ennek az oka?

Szülés után adódhatnak problémáid

Miért van az, hogy már több hónapja szültem és köhögésnél, tüsszentésnél továbbra is szivárog a vizeletem?

Ezt a kérdést viszonylag sok nő teszi fel, ugyanis elég gyakori tünet. Mivel természetes jelenségnek tekinthető, és van rá hatékony kezelés, így nem örök életre szóló problémáról beszélünk. A szóban forgó úgynevezett stressz inkontinencia már a terhesség alatt is jelentkezhet. Ebben a test hormonális és fizikai változásai játszanak közre.
Normális esetben az idegek, inak és a medencefenék izmai együtt dolgoznak azért, hogy zárva tartsák a húgycsövet, és a vizelet ne szivárogjon ki. Jellemző, hogy a szülés alatt ezeken a területeken túlfeszítés vagy sérülés következik be.

Kik küzdenek a legnagyobb valószínűséggel inkontinenciával a terhesség után?

Nyilván azoknál a nőknél nagyobb a kockázat, akik hüvelyi úton szültek, de előfordulhat császármetszéses anyukáknál is. Fontos odafigyelni a testsúlyra, hiszen a megnövekedett testtömeg még nagyobb terhet jelent a húgyhólyagnak. Azoknál a nőknél, akik túlsúlyosak vagy cigarettáznak, négyszer nagyobb az esélye az inkontinencia kialakulásának, mint a normál testsúlyú, nem dohányzó nők esetében.
A legújabb kutatások szerint genetikai hajlam is közrejátszhat az inkontinencia megjelenésében. Aki már több gyermeket szült, annál jellemzőbb ez a kellemetlen tünet, függetlenül attól, hogy jelentkezett-e már korábbi terhessége és szülése után inkontinenciája. Egyes tanulmányok szerint azoknál a hüvelyi szüléseknél, ahol "fogót" használtak a baba világra segítéséhez, ott nagyobb az esély a szülés utáni húgyúti problémákra. További kockázati tényező még a nagy méretű a baba és az elhúzódott kitolási szakasz is.

Meddig tart az inkontinencia?

A legtöbb nőnél, akiknél stressz inkontinencia jelentkezik a terhesség alatt, annak rögtön el is múlik a szülés után. Egyes anyukáknál a szivárgás teljesen leáll, vagy jelentkezik ugyan, de sokkal ritkábban. Jellemzően a szülést követő néhány héten belül elmúlik, de van, hogy több hónapig is eltarthat. Szerencsére ez a ritkább eset.

Mit tehetek ellene?

- Fel kell tárni orvosunk előtt a problémát, aki a vizsgálat során ki tudja zárni a húgyúti fertőzés veszélyét. Főleg akkor ne késlekedjünk felkeresni, ha fájdalommal társul a vizelettartási gondunk és égető érzés kíséri a pisilést.
- Érdemes elsajátítani és rendszeresen végezni a Kegel-gyakorlatokat. A szakemberek ajánlják egy életen át a gyakorlását, hisz hatékonyan erősítjük vele a medencefenék izmait, és számos jótékony hatással bír.
- Ha a torna sem oldja meg a problémát és hónapok után sem múlik el a panasz, akkor kismedencei rehabilitáció is segíthet. Ehhez konzultáljunk gyógytornásszal!
- Használjunk speciális betétet, mely megvédi az átázástól a fehérneműnket és elűzi a kellemetlen szagokat.
Ezek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák