Terhesség

Szülés előtti táppénz 2021-ben

Ki jogosult szülés előtti táppénzre? Mennyi táppénzre számíthatunk ilyenkor? Tudj meg minden fontos információt a szülés előtti táppénzről!
2021. Január 06.
Szülés előtti táppénz 2021-ben (Fotó: Getty Images)

Elvileg semmi akadálya annak, hogy egy várandós nő terhessége alatt végig dolgozzon, ha azonban a kismama állapota nem teszi lehetővé a munkavégzést, vagy olyan munkakörben dolgozik, ami veszélyes lehet rá és magzatára nézve (pl. veszélyes vegyszerekkel járó feladatkörök, nehéz fizikai munka, 3 műszakos munkarend), akkor lehetősége van arra is, hogy keresőképtelen állományba vonuljon.

Betegszabadság vagy táppénz?

Fontos különbséget tenni aközött, hogy a kismama a várandóssága vagy betegség miatt válik-e keresőképtelenné.

Várandósan ugyanis csak akkor tud a kismama betegszabadságra menni, ha keresőképtelensége nem a terhesség miatt alakult ki. Amennyiben azonban az orvos a terhességére tekintettél veszi keresőképtelen állományba, akkor veszélyeztetett terhes lesz, és táppénzes papírjára a 9-es kód kerül. 

Milyen feltételei vannak annak, hogy szülés előtt táppénzre menjünk?

Táppénzes ellátásra csak a következő feltételek mellett lehet jogosult a kismama:

  • biztosítási jogviszonnyal rendelkezik
  • egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett
  • az orvosa igazolja, hogy keresőképtelen, vagyis nem tud dolgozni

Mennyi táppénzt kap a terhessége alatt a várandós kismama?

Amennyiben veszélyeztetett terhessége miatt kórházi kezelésre szorul vagy két évnél rövidebb folyamatos biztosítási jogviszonnyal rendelkezik a kismama, akkor a táppénz keresetének 50 százalékának megfelelő összeg lesz.

Ha nincs szüksége kórházi ellátásra, és rendelkezik két évnyi folyamatos biztosítási jogviszonnyal, akkor keresetének 60 százalékát kapja meg a kismama.

Ugyanakkor a táppénz napi összege maximalizálva van, így az egynapi összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét. Ez 2021-ben 10 733 Ft/nap. A táppénz 1/3-át a munkáltató, 2/3-át az állam fizeti.

A folyamatos jogviszony kapcsán érdemes megjegyezni, hogyha munkahelyváltás történt, és a két jogviszony között több, mint 30 nap telt el, akkor az nem tekinthető folyamatosnak!

Mennyi időre jár a szülés előtti táppénz?

A táppénz az igazolt keresőképtelenség időtartamára szól (és legfeljebb egy éven át tarthat). A táppénz minden naptári napra jár, vagyis a szabad- és munkaszüneti napokra is.

Ugyanakkor tudni kell, hogy az, aki táppénzen van, nem jogosult CSED-re! Amennyiben tehát az édesanya a terhesség utolsó hónapjában is táppénzen van, akkor a szülési szabadság és a csecsemőgondozási díj a gyermek születésével fog csak megkezdődni.

Hogy és hol igényelhető meg a táppénz?

Az orvostól vagy a kórháztól kapott papírokat a munkáltatónál kell leadni, egyéni vállalkozó, őstermelő vagy önfoglalkoztató esetében pedig a székhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztár feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani elektronikus úton.

A táppénzt visszamenőleg legfeljebb hat hónapra lehet kérni.