Terhesség

Szülés: az összehúzódások 4-1-2-es szabálya

Ha nem szeretnél idejekorán beérni a kórházba, a legjobb, ha számolod az összehúzódásokat legalább fél órán keresztül. Íme egy hasznos kis módszer erre.
2018. Augusztus 15.
Szülés: az összehúzódások 4-1-2-es szabálya

A terhesség végéhez közeledve minden kisebb görcsre vagy fájdalomra egyből azt hiheted, hogy beindult a szülés. Ahelyett, hogy azonnal beszaladnál a kórházba (ahol esetleg, hogy meggyorsítsák a folyamatot, közbeavatkoznak), inkább tanuld meg, hogyan tudod számolni a kontrakciókat, így magad is képes leszel eldönteni, hogy valóban érkezik-e a baba.

Hogyan számold a kontrakciókat?

Amint elkezdesz bizonyos időközönként összehúzódásokat érezni, kezdd el mérni a közöttük eltelt időt. Egy szakasz a kontrakció kezdetétől a következő kontrakció kezdetéig tart.

Honnan tudod, hogy ebből tényleg szülés lesz?

– A fájások egyre hosszabb ideig tartanak

– Egyre erősebbek

– Szabályos időközönként történnek

– Egyre gyakrabban jelentkeznek a fájások

– Helyzetváltoztatás, séta vagy lefekvés hatására sem múlnak elHa a fenti állítások mindegyike igaz, akkor nagy valószínűséggel valóban beindult a szülés. Ettől függetlenül a szülésznők, dúlák többsége azt javasolja, hogy még ekkor se rohanj egyből a kórházba. Léteznek ún. jóslófájások is, amik már hetekkel, hónapokkal szülés előtt jelentkezhetnek (ezek azonban helyzetváltoztatás vagy tevékenység váltás hatására gyengülnek, elmúlnak). Az aktív szülési szakasztól ugyanis elképzelhető, hogy még órákra vagy. Ezért előre beszéld meg velük, hogy mikor javasolják, hogy valóban szedelődzködj!A legtöbben ilyenkor általában azt tanácsolják, hogy használd a 4-1-2-es szabályt a döntésben, ami a következőket jelenti:

– Az összehúzódások 4 percenként váltják egymást

– Nagyjából mindegyik 1 percig tart

– És legalább 2 órája érzel fájásokatHa már nem tudsz ellazultan beszélgetni vagy relaxálni az összehúzódások között, akkor valószínűleg ideje indulni.Az alábbi esetekben pedig feltétlenül hívd az orvosod, szülésznőd:

– Még nem töltötted be a 37. hetet, és a tünetek alapján úgy érzed, beindult a szülés

– Elfolyt a magzatvíz (nem csak csöpög)

– Vérezni kezdesz

– A babád kevesebbet mozog a szokásosnál

– Folyamatos fájdalmaid vannak, szünetek nélkülNe feledd: mély kilégzés, mély belégzés! Sok sikert!Kapcsolódó cikkeink szülés témában: