Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülés alatti tágulás

Szerző: Bordohányi Alexandra

2017. november 1. | Frissítve: 2020. november 17.

Forrás: babaszoba.hu

A legtöbb nő számára a szülés elsőre félelmetes folyamatnak tűnhet, a fájdalom miatt pedig még ijesztőbb. Ha tisztában vagy azzal, mi történik veled a tágulási szakaszban, amelyben a legerősebb a fájdalomérzet, talán kevésbé fogsz tartani tőle.

Szülés alatti tágulás

A szülés négy szakasza közül a tágulási az első, melyet a kitolási szakasz követ. - A tágulási szakasz alatt maximálisan kinyílik a méhszáj - ezt eltűntnek vagy 10 cm-esnek jelezzük a vizsgálatnál -, hozzásimul a hüvelyfalhoz és létrejön a szülőcsatorna, amely szabad utat jelent a magzatnak a megszületéshez - mondja Dr. Oláh Orsolya, szülész-nőgyógyász.

Jósló fájásokkal indul

A tágulási szakasz átlagosan 11-19 óra, viszont a vajúdás ideje előre kiszámíthatatlan: lehet egy óránál kevesebb, de lehet akár egy napnál is hosszabb. Első babánál általában tovább tart, mint egy második vagy többedik szülésnél.
- A tágulás kezdetét egyrészt az jelzi, amikor a jóslófájások rendszeressé és egyre erőteljesebbé válnak, ötperces fájásoknál pedig ideje elindulni a kórházba is. Másrészt a tágulás okozhat tágulásos vérzést is, ez kisebb mértékű hüvelyi vérzés formájában szokott jelentkezni, tehát ebből is következtethetünk rá, hogy elkezdődött ez a szakasz, de előfordul az is, hogy a magzatburok a fájások előtt megreped, ilyenkor is beindultnak tekintendő a szülés - magyarázza a szakorvos.

Légzéstechnika és érzéstelenítés

A tágulási szakasz előrehaladásával erősödni szoktak a fájdalmak, ez pedig egy nagyon széles skálán belül mozog: van, aki elviselhetetlenül intenzívnek éli meg, míg más egészen jól tolerálja. - Fájásszünetben semmilyen fájdalmat nem érez a kismama, kicsit ki tudja fújni magát. Légzéstechnikával csillapíthatóak kicsit a fájdalmak, álló helyzetben - falnak támaszkodva vagy ágyra, asztalra könyökölve sokkal jobban elviselhetőek, mint ülő vagy fekvő helyzetben.
Egyre többet hallani a szülés alatti hipnózis fájdalomcsillapító hatásáról is, illetve a szülésnek ebben a szakaszában vehető igénybe az epidurális érzéstelenítés. Az ilyen érzéstelenítés során a gerinc burkai közé egy műanyag kanült vezetnek be, melyen keresztül egy lidokainszerű gyógyszert juttatnak a gerincvelő melletti térbe, melynek hatására a fájdalomérzet jelentősen csökken, vagy akár teljesen meg is szűnik - tudjuk meg Dr. Oláh Orsolyától.

Méhszájvizsgálatok

A szülészorvos méhszájvizsgálattal tudja ellenőrizni, hogy mekkora a tágulat, a méhszáj nyitottságának mértéke. Ez a tágulási szakasz kezdetekor mért 1 centimétertől a kitolási szakasz előtt mért 10 centiméterig, vagy 1 ujjnyitól 4 ujjnyiig terjedhet. - A méhszáj helyzete szintén sokat elárul, a vajúdás elején még a magzat feje mögött van, majd az idő előrehaladásával egyre előrébb kerül.
A vizsgáló azt is érzi, hogy a magzat feje mennyire illeszkedett be, illetve haladt át az anyai medencén, és egy bizonyos tágulási fokon túl már azt is érezni, hogy a magzat feje milyen pozícióban van. Az is kiderül, ha megreped a magzatburok és folyik a magzatvíz, vagy ha a méhszájtágulás, illetve egyéb - esetleg kóros - tényező miatt hüvelyi vérzés áll fenn - fogalmaz a szakorvos.
A vajúdás alatt végzett méhszájvizsgálatok száma többek között függ a vajúdás hosszától, például egy szülésindításnál hosszabb vajúdásra és több vizsgálatra számíthatunk. Ugyanakkor az adott kórházban bevett gyakorlattól is függ, hányszor van ilyen vizsgálat, de nagyjából 2 óránként egy alkalommal számolhat vele a kismama.

Megkezdődik a kitolási szakasz

Miért a méhszáj eltűnése előtti fél-egy óra a legmegterhelőbb a kismama számára? A szakorvos elmondása szerint a fájások addigra már nagyon erősek, a méhszáj szülési akadályként viszont nem engedni a babát haladni a szülőcsatornán.
- Ez fokozza a fájdalmat, illetve az is, hogy a kismama is nagyon fáradt már ilyenkor. Viszont ahogy eltűnik a méhszáj, megkezdődik a kitolási szak, ami akármilyen intenzív, általában tényleg könnyebben tolerálható a kismama számára - teszi hozzá -, főleg, hogy ilyenkor már erőt ad, hogy hamarosan kézben foghatja a kisbabáját.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák