Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sztárok, akik 40 felett szültek

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 3. | Frissítve: 2019. október 4.

Forrás: babaszoba.hu

Manapság egyáltalán nem meglepő, ha valaki 40 felett szül. Össze is gyűjtöttünk néhány sztáranyukát, akik nem hagyták, hogy a biológiai órájuk az útjukba álljon.

40 felett is lehet szülni


A KSH adatai szerint az utóbbi években egyértelműen kitolódott a korhatár a gyermekvállalás terén. Míg 1970-es években a szülő nők átlagos életkora 21-22 év volt, addig ez 2012-re 30-35-re emelkedett. A nők tehát legalább 8 évvel később döntenek a családalapítás mellett, de vannak, akik még ennél is többet várnak a gyermekvállalással.
A tendencia pedig cseppet sem látszik változni annak ellenére, hogy köztudott: a 30 év felett a nők fogamzóképessége fokozatosan csökken. Az életkor előrehaladtával nagyobb az esélye a vetélésnek, a terhesség alatti és szülés közbeni komplikációknak, valamit a születési rendellenességeknek is. Ehhez azonban azt is hozzá kell tenni, hogy ha egy nő vigyáz magára, egészséges életmódot folytat, rendszeresen sportol és nincsenek komoly egészségügyi problémái, minden esélye megvan, hogy akár 40 évesen is makkegészséges gyermeket hozzon a világra.
Ezt bizonyítja a magyar és külföldi sztárok hosszú sora is, akik közül most összegyűjtöttünk néhányat.
Pásztor Anna
Az Anna & The Barbies énekesnője 40 évesen adott életet első gyermekének, Benjinek. Két évvel később pedig megszületett a kistestvér, Zoé. Egy interjúban elárulta, hogy párjával már egy harmadik babán is gondolkoznak.

Pásztor Anna és Zoé. Fotó: Facebook

Fésűs Nelly
A színésznő 42 évesen szülte második gyermekét, Elza Zorkát. Nelly bevallása szerint Elzával sokkal rutinosabb és lazább tud lenni, mint 11 évvel idősebb lányával volt.

Fésűs Nelly és családja. Fotó: Facebook

Fehér Anna
Különösen egyedülálló példa a késői szülésre a színésznő esete, aki 53 évesen szülte meg első gyermekét. A döntését pedig egyáltalán nem bánta meg. "Mióta velünk van Barnabás, a fontosnak és a kevésbé fontosnak egészen más lett a sorrendje. Nagyon sok türelemre és nagyvonalúságra tanít a kisfiam" - mesélte egy interjúban.

Fehér Anna. Fotó: NLCafé

Jakupcsek Gabriella
Az ismert műsorvezetőnő szerint a kislánya tartja fiatalon. Emma Rózát 2008-ban, 45 évesen hozta világra, amiért sokan támadták. Jakupcsek Gabriellának egyébként már van két, felnőtt fia, akik a Máté Gáborral kötött házasságából születtek.

Jakupcsek Gabriella és kislánya. Fotó: Fotó: NLC

Szulák Andrea
Az EMeRTon-díjas énekesnő és színésznő kislánya, Rozina születésekor 43 éves volt.

Szulák Andrea és Rozina. Fotó: Facebook

Liptai Klaudia
A Gesztesi Károlytól született gyermeke után 43 évesen vágott bele ismét a babaprojektbe a csinos műsorvezetőnő. Pataki Ádámmal egy kisfiúk született, 2016 októberében.

Liptai Klaudia, Pataki Ádám és kisfiuk. Fotó: NLCafé

Gwen Stefani
Habár a 30-as éveiben már két fia volt (Kingston és Zuma), 44 évesen mégis bevállalt még egy kisbabát (Apollo).
Halle Berry
A gyönyörű színésznő sem szült fiatalon: 41 éves volt, amikor életet adott első gyermekének, egy kislánynak (Nahla), ráadásul a nehézségek ellenére 47 évesen egy kisfiút (Maceo) is világra hozott. Le a kalappal.
Kelly Preston
John Travolta felesége, miután 16 éves gyermeküket elvesztették, 48 évesen került ismét áldott állapotba. Egy egészséges kifúnak (Benjamin) adott életet, és  így nyilatkozott a Today show nevű műsorban: "Nem foglalkoztam a veszélyekkel. Soha nem gondoltam, hogy én valaha ennyi idősen fogok szülni, de kimondhatatlanul boldogok vagyunk, hogy így történt."
Salma Hayek
A színésznő 40 éves volt, mikor párjával, Francois-Henri Pinault-val a családalapítás mellett döntöttek, életük pedig egy kislánnyal lett teljes. Egy interjúban elmondta, hogy így Valentina egy mérföldekkel kiegyensúlyozottabb, érettebb anyukát kapott, mintha fiatalon szült volna, ezért egyáltalán nem bánta meg a döntését.
Kim Basinger
A magánéletéről nagyon ritkán nyilatkozó színésznő is a 40 év feletti anyukák táborát gyarapítja, ugyanis 41 évesen adott életet első gyermekének, Ireland Baldwin-nak.
Brooke Shields
A sugárzó szépségéről híres színésznő miután 38 éves korában életet adott egy kislánynak (Rowan Francis), komoly szülés utáni depresszióba esett. Ennek ellenére 41 évesen még egy babát vállalt (Grier), akivel már sokkal könnyedebben élte meg a kezdeti nehézségeket.
Helen Hunt
40 évesen lett várandós, ám ezt megelőzően meglehetősen sokáig próbálkoztak párjával. Már majdnem feladták, mikor terhes lett kislányukkal, Makena Lei-vel.
Geena Davis
2002-ben, 46 évesen hozta világra első gyermekét (Alizeh) az Oscar-díjas színésznő. A dolog olyan jól ment, hogy két évvel később, 48 éves korában még egy babát vállalt, nagy meglepetésére azonban ikrei születtek (Kian és Kaiis), így végül háromgyermekes édesanya lett.
Meryl Streep
A háromszoros Oscar-díjas színésznő épp a 42-ik születésnapja előtt szülte meg első gyermekét, akit Louisa-nak kereszteltek el.
Nicole Kidman
Érdekes módon miután Tom Cruise-zal két gyermeket (Isabella, Connor) is örökbe fogadtak, a színésznőnek és második férjének 2008-ban  született egészséges kislánya, Sunday Rose. Kidman ekkor már 40 éves volt.. Négy évvel később pedig megszületett második gyermeke, Faith is, akit béranya hordott ki.
Rachel Weisz
A magyar származású Oscar-díjas színésznő 48 évesen lett újra anya, férjével, Daniel Craiggel, a Bond-filmek sztárjával 2018-ban örülhettek a kislányuk születésének.
Janet Jackson
Az énekesnő 2017-ben, 50 évesen szülte meg egészséges kisfiát, Eissát.
Brigitte Nielsen
Az akciófilmjeiről híres dán származású színésznő 2018-ban jelentette be, hogy 54 évesen újra terhes, immár ötödszörre (igaz, férjből is már az ötödiket fogyasztja...). A kis Frida négy fiú után érkezett a családba. 
Alanis Morisette
Az énekesnő 2019 augusztusában, 44 évesen adott életet harmadik gyermekének, aki a Winter Mercy nevet kapta.
A listát pedig csak abbahagyni lehet, befejezni nem. Ez is bizonyítja, hogy bár sok szempontból előnyösebb fiatalon szülni, akkor sem kell teljesen feladni a reményt, ha az ember már nem húsz éves, mégis szeretne anyává válni.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák