Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sztáranyák 2020-ban - 40 az új 30!

Szerző: Szőke Anna

1999. november 30.

Forrás: babaszoba.hu

A gyermekvállalás idejének kitolódása általános jelenség a világban. Manapság a negyedik X környékén babát vállalni már egyáltalán nem ritkaság. A sztárvilágban is egyre több szívmelengető példával találkozhatunk, itthon és külföldön egyaránt.

A nők esetében számos dolog befolyásolhatja a gyermekvállalás idejét - időbe telhet megtalálni a megfelelő partnert, vagy akár adódhatnak nehézségek a fogantatás körül is. Az is teljesen normális, ha egy nő - mielőtt az anyaságra koncentrálna - szeretne másban is kiteljesedni, és azon sem kell meglepődni, ha valaki csak a negyvenedik életéve környékén érzi úgy, hogy megérett az anyaságra.
Hatalmas nyomás van a nőkön, nem csak biológiailag, de társadalmilag is. Nálunk különösen "szigorú" az emberek véleménye az ideális gyermekvállalási kort illetően is. Egy 25 országban elvégzett felmérés szerint a 2000-es évek második felében Magyarországon volt a legalacsonyabb az az életkor, amit a megkérdezettek már a "túl idős a babavállaláshoz" címkével illettek (39,3 év). Ezzel szemben, az osztrák társadalom például közel 44 éves kornál húzta meg azt a küszöböt, ahol egy nő már idősnek számít a gyermekvállaláshoz.

Negyvenen innen - negyvenen túl

Kishazánkban is számos ismert nő vállal gyermeket az "ideálisnak" titulált 20-29 éves határon túl is. Nem egy, nem két példát találunk olyan sztármamikra is, akik a 40. szülinapjukhoz közel vagy akár azon túl vállaltak babát. Jakupcsek Gabriella 45 éves volt, mikor nagyfiai mellé kislánya is megérkezett. Dobó Kata 38 évesen szülte első gyermekét. Liptai Klaudia 2016-ban adott életet második gyermekének, a színész-műsorvezető akkor 43 éves volt. Szinetár Dóra színésznő 41 évesen szülte harmadik gyermekét. Lilu tavaly, 43 évesen - 10 évvel első gyermeke születése után - lett ismét anyuka.
De idén sem maradtunk gólyahírek nélkül. Gryllus Dorka 47 évesen adott életet - ez év novemberében - második gyermekének, Áronnak. A színésznő és párja, Simon Kornél színész nagyon pozitívan nyilatkoztak az átéltekről. Különösen hálásak voltak a terhességet és szülést kísérő orvosnak, aki még Dorka hasában sikerrel átfordította a picit, így az természetes úton tudott a világra jönni. Mák Kata (39) rádiós és televíziós műsorvezető még májusban jelentette be második gyermekének érkezését. A legfrissebb hírek pedig Pintér Adrienn, azaz Ada terhességéről szólnak. A 38 éves műsorvezetőnő 15 évvel kamasz ikerfiai születése után fog életet adni harmadik gyermekének.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dorka Gryllus (@dorkagryllus) által megosztott bejegyzés

És külföldön mi a helyzet?

2020 Hollywoodban is számos sztárbébit hozott, közülük sokan büszkélkedhetnek 40 évesnél idősebb édesanyával. Elsőnek kiemelnénk Milla Jovovich-ot, aki tragikus 2017-es vetélése után, idén februárban egészséges szivárványbabának, egy kislánynak adott életet, aki az Osian Lark Elliot nevet kapta.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Milla Jovovich (@millajovovich) által megosztott bejegyzés

Jenna Dewan különösen szerencsés, hiszen válása (2018-ig Channing Tatum színésszel élt) után hamar rátalált a szerelem, és nem váratott magára sokáig a baba sem. A 40 éves táncos énekesnő 2020 márciusban hozta világra második gyermekét (előző házasságából már van egy kislánya, a 7 éves Everly).
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jenna Dewan (@jennadewan) által megosztott bejegyzés

A világhírű teniszezőnő, Anna Kournikova (39) januárban ajándékozta meg párját Enrique Iglesias-t egy kislánnyal, aki a Mary nevet kapta. A párosnak már van két gyermeke - a 2017-ben született ikerpár, Lucy és Nicholas.
A komédiák koronázatlan királynője, Kristen Wiig (47) színésznő is idén vált édesanyává, ikrei béranya segítségével jöttek a világra. A 48 éves Cameron Diaz szintén 2020-ban sokkolta le követőit, miután férjével bejelentették, hogy szülők lettek. A magánéletét szigorúan őrző színésznő esetében a mai napig nem tisztázott, hogy gyermeke természetes úton, béranya közreműködésével vagy örökbefogadás által érkezett-e a családba, de Cameron állítása szerint élete legboldogabb időszakát éli, és ez a legfontosabb.
Fotó: Getty images

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések