Terhesség

Szoptatós párna: típusok, ár és használati tippek

A szoptatós párna (vagy más néven kismama párna, terhességi párna) az egyik tuti beszerezni való kellék, ha kisbabát vársz. Ne várj a megvásárlásával az utolsó pillanatig, hiszen már a terhesség alatt is nagy segítségedre lehet!
2015. Május 12.

Öt hónapos terhes lehettem, amikor kaptam egy jókora csomagot egy kétgyermekes barátnőmtől. A pakk tele volt mindenféle hasznos holmival, és a tetején tömzsi hurkaként tekeredett egy duci szoptatós párna. Akkor még nem gondoltam, hogy az elkövetkezendő egy év mindennapjainak egyik leghasználtabb segédeszköze lesz.

A szoptatós párna jó a mamának, jó a babának

Mivel ikreket vártam, már a terhesség közepén mindenórásnak tűntem, és az óriás pocakom hatalmas teher volt. Fájt a derekam, a hátam, és a lábam. Az alvás során is nehéz volt megtalálni az ideális pihenő pózt. Szerencsére e a szoptatós párna segítségével sikerült úgy alátámasztani a hátam, vagy felpolcolni a lábam, így kényelmesen tudtam pihenni.De volt, hogy a párna egyszerűen a fejem alá került, vagy az oldalamat támasztottam ki vele. (Éjszaka, oldalfekvésben is jó szolgálatot tesz a szopipárna – megtámaszthatod vele a felül lévő, felhúzott lábadat, így enyhítheted a medence-combcsont ízületének fájdalmát.)Amikor pedig a kicsik megszülettek, alig vártam, hogy élesben is kipróbáljam a párnát.Természetesen sokféle szoptatási pozitúrát teszteltem: ülve, karban tartva a gyerekeket, fekve, és állva ringatás közben is. Szoptatós párnát használva azonban már rögtön az elején éreztem a különbséget. Jó volt megtapasztalni, hogy a párna legfőképpen a gerincemet, nyakamat, és a karjaimat tehermentesíti a szoptatás közben, főleg azért is, mert előfordult, hogy egyszerre szopiztak a babáim.A párna segítségével sokkal nyugodtabb és kellemesebb volt a szoptatás, hiszen nem kellett erőből tartanom a kicsiket, és így bármeddig hagyhattam az ölemben időzni őket, akkor is, ha kicsit belassultak evés közben.

Egy párna saját igényeidre szabva

A szoptatós párnát tönkölypelyvával vagy mikrogyöngyökkel bélelik. Ez azért hasznos, mert remekül formálhatóvá teszi a párnát, és olyan alakúra gyűrheted-formálhatod-hengergetheted, amilyen neked éppen a legkényelmesebb. A standard szopipárna úgy néz ki, mint egy tömött hurka, melyből félkörívet formázhatsz, és a két végénél fogva magad köré kötheted.A bababoltokban és az internetes kismamaáruházakban rengeteg fajta párna közül választhatsz a saját ízlésedet és igényeidet figyelembe véve. Érdemes olyat választanod, aminek mosható huzata van, utántölthető és számodra megfelelő méretű. Amin el kell gondolkodnod, hogy milyen bélést szeretnél? A fő különbség abban rejlik, hogy míg a mikrogyöngy (polisztirol) egy emberre nézve teljesen semleges hatású műanyag, addig a pelyva a bio tönkölybúza lehántolt része, egy természetes dolog. A következő jelentős különbség is ebből következik. A mikrogyöngyről köztudott, hogy nagyon könnyű. Egy párna esetén kb. 80 dkg-ot nyom a huzatokkal együtt.A tönköly töltetű párna 4 kiló felett van. Tehát amikor választasz, érdemes mérlegelned, hogy hol fogod használni a párnát? Ha szeretnéd, hogy a párna mobil legyen, és úgy tervezed, hogy nem csak otthon fogod igénybe venni a segítségét, akkor a mikrogyöngyös nagyobb szabadságot nyújt ebben. Ha csak otthon fogod használni a párnát, és nagyon bio elkötelezett vagy, akkor valószínűleg a tönkölyös a jobb választás. Mindenesetre ha tanácstalan vagy, akkor semmiképp ne az internetről rendelj, hanem menj el egy bababoltba tapogasd végig, és próbáld ki a szopipárnákat.

De mennyi az annyi?

Kismamaként már valószínűleg megtapasztalhattad, hogy elég nagy a szórás ár tekintetében a babatermékek között. Nincs ez másképp a szoptatós párnák esetében sem. Ha új párnát szeretnél, akkor az ár körülbelül 4.000 forinttól indul, a határ kis túlzással a csillagos ég, mi 29.000 forintért is találtunk szoptatós párnát. Van olyan áruház, ahol a párnát és a huzatot külön árulják, de persze akad olyan hely, ahol egyben is megvásárolhatóak. Számíts arra, hogy a tönkölypelyvával töltött párnák pár ezer forinttal drágábbak, mint a mikrogyöngyökkel bélelt társaik.Szintén drágító körülmény lehet az egyedi kialakítás, vagy a különleges méretezés is. Persze ha anyagilag nem engedheted meg magadnak ezt a kiadást, vagy csak szívesen kipróbálnád a kézügyességedet, akkor természetesen magad is elkészítheted a saját párnádat, aminek a megvalósításához rengeteg ötletet találhatsz a neten. De akár kereshetsz használtan valamelyik Facebook-csoportban, apróhirdetési vagy aukciós oldalon.

Kapcsolódó cikkeink: