Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szomorúan szülés után

Szerző: Babaszoba.hu

2014. november 13. | Frissítve: 2018. május 26.

Forrás: babaszoba.hu

Felhőtlen boldogság, gőgicsélő baba, vidáman nevető kismama - ismerős képek?

Ez az idilli állapot szinte kötelező elvárás, ha gyerek születik, s az, hogy a kicsi érkezése után esetleg mély szomorúsággal, vagy ingerlékenységgel kell birkóznunk, az még ma is sokakban értetlenséget és felháborodást kelt.
Több évtizede jelent meg először az egyik népszerű női lapban egy cikk, amiben egy kismama mesélt a szülés utáni lehangolt állapotáról, ami a baba érkezése után kezdődött, s ami pokollá tette a mindennapjait. Szenvedését megrökönyödve nézték a családtagjai: nem tudtak mit kezdeni a megmagyarázhatatlan állapottal. Az írás országos beszédtéma lett, felháborodott hangú levelek érkeztek a szerkesztőségbe, amikben a "jó dolgában nem tudja, mit csináljon" megfogalmazás volt a legenyhébb. Az írás azért emlékezetes, mert itthon ebben esett először igazán kendőzetlenül és őszintén szó egy olyan jelenségről, ami - mint azóta kiderült - nem kevés kismamát érint.

A szülés után depresszióra, rossz kedvre nem lehet felkészülni

Az őszinteség segítene

A szülés utáni depresszió - annak ellenére, hogy már ismert jelenségről van szó - még mindig tabutémának számít. "Nem való" rosszul érezni magunkat, mikor boldognak kéne lennünk. Pedig a testi és lelki kínok a kismamák körülbelül 10 százalékát érintik, akik sok mindenre felkészülnek a szülés előtt, de a depresszió, a rossz hangulat jelentkezése általában nem tartozik ezek közé. Juhász Dániel pszichológus azt hangsúlyozza, hogy természetes jelenségről van szó, amitől nem kell megijedni és - főképpen - nem kell szégyelni. "A szülés bizonyos értelemben krízishelyzetnek is tekinthető, amellyel éppúgy meg kell küzdeni, mint bármely más változással az életben. Ebben az esetben egy előre látható kritikus helyzetről van szó - ellentétben az előre nem jósolhatóakkal, mint például egy baleset -, amely alapvetően változtatja meg az anya életét és magas fokú alkalmazkodást igényel a részéről. Hirtelen helyt kell állnia az anyai szerepben is, illetve más viszonyok alakulnak ki a családban, párkapcsolatában is. Ilyenkore egyszerre kell kezelnie a szülővé válás terhét, párkapcsolatának és az egész család működésének a megváltozását, mindeközben a gyermek igényeire szünet nélkül figyelnie és megfelelően reagálnia is kell. Embert próbáló feladat mindez, s egyáltalán nem egyszerű megküzdeni vele" - mondja a szakember.

A szülés utáni depresszió jelentkezésének is vannak bizonyos kockázati tényezői, vagyis azoknál a nőknél, akiknél például korábban már előfordult depressziós időszak vagy rossz családi körülményeik vannak, nagyobb az esély az állapot előfordulására, de a betegség bárkinél előfordulhat. Vagyis minden babátvárónak segítene, ha nem csak a mosolygós, kiegyensúlyozott anya képét - és az ezzel kapcsolatos elvárásokat - sulykolnák belé, hanem világosan kiderülne: nem leszünk attól rossz anyák, ha időnként kimerültek, elkeseredettek vagyunk, és úgy érezzük, nehezen birkózunk életünk nagy feladatával.

Mikor kérjünk segítséget?

A kismamák felénél - de egyes adatok szerint akár 70-80 százalékánál - tapasztalható a szülés után nagyfokú érzékenység, szomorúság: ez az az állapot, amikor gyakran sírva fakadnak, s úgy érzik, semmi nem okoz örömet. A szüléssel bekövetkező drasztikus hormonális változás az, ami magyarázatul szolgálhat erre a néhány napig tartó helyzetre, s bár külön kezelni nem kell, a hozzátartozók megértésére nagy szükség van ilyenkor is.

A szülés utáni depresszió azonban a szülést követő átmeneti lehangoltságon túl, hosszabb ideig fennmarad: akár hónapokkal a baba megérkezése után is kialakulhat a betegség, ami többféle s különböző súlyosságú tünetet mutathat. Kimerültség, befelé fordulás, álmatlanság, ingerlékenység, irracionális viselkedés léphet fel: a nők úgy érzik, hogy képtelenek egyedül megbirkózni a napi feladatokkal, miközben állandó bűntudatuk van, hogy rossz anyák. "Ez az állapot hatékonyan kezelhető a pszichológia tanácsadói, terápiás és stresszcsökkentő eszközeivel. A pszichológiai konzultáció lényege ilyenkor az, hogy az édesanyák biztonságos, támogató légkörben őszintén megoszthatják helyzetükkel és saját magukkal kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat és egy szakember segítségével rálelhetnek szorongásaik, félelmeik megfelelő kezelésének módjaira. A beszélgetések során lényegében saját magukat kezelik, mi abban segítjük őket, hogy önállóan megtalálják kialakult problémáikra a magyarázatot és a megoldást úgy, hogy közben a depresszió hátterében álló megterhelő élmények feldolgozása is megtörténjen. Rengeteget segít, ha az apa is partner ebben a folyamatban" - teszi hozzá Juhász Dániel.

Meg kell említenünk - bár elkülönítendő kórkép - a szülés utáni pszichózist is, ami igen súlyos, de szerencsére ritkán előforduló állapot. Jelei a hirtelen és drasztikus viselkedésváltozás, a realitásérzék elveszítése, esetleges hallucinációk, kényszerképzetek fellépése a szülést követő hetekben. Mivel az anya és a gyermek életére ez közvetlen veszélyt jelenthet, feltétlenül kórházi kezelésre van szükség.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések