Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szlávik: magzati károsodást nem, de vetélést, koraszülést kiválthat a vírus

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 10.

Forrás: 24.hu

Magzati károsodást nem, de vetélést, koraszülést kiválthat a koronavírus-fertőzés szövődménye, például a láz vagy a tüdőgyulladás.

Szlávik: vetélést, koraszülést válthatnak ki a koronavírus szövődményei (fotó: Getty Images)
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcast műsorának hétfői adásában elmondta, hogy a világon volt már olyan eset, amikor a fertőzés átjutott az édesanyáról a magzatra, de ez rendkívül ritka - írj a 24.hu. A tapasztalatok világszerte azt mutatják, hogy a vírus az újszülöttekre nem veszélyes. Azoknál a kisbabáknál, akik megfertőződtek, nagyon enyhék voltak a tünetek. Ennek ellenére előfordult, hogy az újszülött a fertőzés következtében meghalt - mondta.
Magyarországon is voltak olyan várandós nők, akik elkapták a vírust, de nem volt semmilyen probléma a terhesség és a szülés során. Ha egy kismama megfertőződik, akkor nehezíti a kezelését, hogy a kísérleti gyógyszerek nem adhatók be nekik, csak lázcsillapítókat, köhögés elleni gyógyszereket lehet alkalmazni. A főorvos arra hívta fel a várandósok figyelmét, hogy a járványhelyzetben vigyázzanak magukra, és kerüljék a "felesleges izgalmakat".
Szlávik János azzal kapcsolatban, hogy a kórokozók 80-90 százaléka ismeretlen az emberiség számára, azt mondta: a tudósok elsősorban azokkal a kórokozókkal foglalkoznak, amelyek megbetegítik az embereket.
Áder János úgy fogalmazott: magunk rontjuk az esélyeinket azzal, hogy nem tiszteljük kellően a természetet, és nem figyelünk oda a természettől kapott jelzésekre. A fejlődő világ országaiban például a kórházban kezeltek 50 százaléka fertőzött víz által terjesztett betegség miatt szorul ellátásra -mondta a köztársasági elnök.
Szlávik János elmondta, hogy a fejlődő országokban a fertőzések miatt, a szennyezett víz következtében nagyon magas a csecsemőhalálozás, és a kolera is több millió embert érint. De Európa is veszélyben van, mert ha a felmelegedés a következő években is folytatódik, olyan betegségekkel kell majd szembenéznünk, amelyek eddig csak a trópusokon fordultak elő.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák