Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szkizofréniát, autizmust is okozhatnak a méhen belüli fertőzések

Szerző: Babaszoba.hu

2010. október 27. | Frissítve: 2015. november 23.

Forrás: Medipress

Terhesség során a vírusfertőzések által aktiválódó immunválasz olyan idegrendszeri változásokat idéz elő, amely a későbbiekben megnöveli a szkizofrénia és autizmus gyakoriságát.

Az mBio című szaklapban online megjelent közlemény ennek lehetséges okait magyarázza, egyben megoldást kínál a kockázat csökkentésére.

Médiatár főoldal
videó

Nem az oltás okozza az autizmust

Nem az oltás okozza az autizmust
"A méhen belüli fertőzések hatnak az idegrendszer fejlődésére. Bár a folyamatban számos tényező szerepet játszik, kísérletünk során megpróbáltunk az anyai immunrendszerre összpontosítani, mert a fertőzések ennek közvetítésével hatnak a magzatra" - magyarázta W. Ian Lipkin, a Columbia Egyetem munkatársa, a kutatások vezetője.

Hogy az immunválaszt jobban feltérképezzék, terhes egereket egy mesterséges molekulával "fertőzték", mely laboratóriumi körülmények között a vírusfertőzéseket utánozza. A fertőzött kisegereknek a mozgásfejlődése zavart szenvedett. Az ezt követő vizsgálatok igazolták, hogy embrionális életük során az idegrendszer sejtjeinek osztódása zavart szenvedett, más szóval megváltozott idegrendszerük fejlődése.

A terhesség alatti fertőzés komoly következményekkel járhat

Külön megvizsgálták a TLR3 (Toll-like receptor 3) nevű sejtfelszíni fehérje szerepét is a folyamatban, amely egy, a vírusfertőzések kapcsán aktiválódó protein. Amikor TLR3 hiányos egereken végezték a kísérleteket, az derült ki, hogy a fejlődési hiányosságok függenek a fehérjétől. Egy nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő, a carprofen csökkentette a megbetegedések kockázatát.

"Megfigyeléseink segítenek megérteni, hogyan befolyásolják az terhesség alatti fertőzések és az immunrendszerre ható tényezők az idegrendszer fejlődését és működését, a jövőben így csökkenthető lesz egyes pszihés és neurológiai megbetegedések előfordulási gyakorisága" - vélte Lipkin.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák