Terhesség

Szimulációs baba segíti a védőnőket

Innovatív eszközökkel segítik a kismamákkal, anyákkal való azonosulást a leendő védőnők számára a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.
2016. Február 17.

Ahogy az egyetem oldalán olvasható a Teljes Szülői Élmény nevet viselő program keretében a védőnőhallgatók a gyermekgondozás gyakorlati részében belebújnak egy várandós nő bőrébe, és átélik az újszülöttgondozás minden nehézségét.

A várandóssághoz kapcsolódóan egy 11 kilós mellényt kapnak, amellyel megtapasztalhatják, mit érez, milyen nehézségekkel szembesül egy 3. trimeszteres kismama, például milyen bekötnie a cipőjét.A baba gondozásáról való testközeli ismeretszerzéshez szimulációs babát biztosítanak a hallgatóknak. A babán gyakorolható a pelenkázás, etetés, altatás. Érzékeli az agresszív viselkedést (többek között a rázást), illetve a gondozás minőségét egy számítógépes rendszer rögzíti.

A babákat természetesen haza is viszik, hogy teljesen át tudják élni az anyasággal járó 24 órás szolgálatot. A hallgatók nem bízhatják másra a gondozást, nem kérhetnek segítséget.

Szimulációs baba segíti a védőnőket

Kósa Zsigmond, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék vezetője egy sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy további 2 célcsoport oktatásába is be tudják építeni a Teljes Szülői Élmény programot. Egyrészt a gyermekvállalás előtt álló párok ízelítőt kaphatnak a babával járó feladatokból, másrészt a középiskolások is hasznos információkhoz juthatnak, s talán így csökkenthető a tinédzserterhességek száma.