Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szimulációs baba segíti a védőnőket

Címkék:

védőnő

Szerző: Galgóczi Edina

2016. február 17.

Forrás: babaszoba.hu

Innovatív eszközökkel segítik a kismamákkal, anyákkal való azonosulást a leendő védőnők számára a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

Ahogy az egyetem oldalán olvasható a Teljes Szülői Élmény nevet viselő program keretében a védőnőhallgatók a gyermekgondozás gyakorlati részében belebújnak egy várandós nő bőrébe, és átélik az újszülöttgondozás minden nehézségét.

A várandóssághoz kapcsolódóan egy 11 kilós mellényt kapnak, amellyel megtapasztalhatják, mit érez, milyen nehézségekkel szembesül egy 3. trimeszteres kismama, például milyen bekötnie a cipőjét. A baba gondozásáról való testközeli ismeretszerzéshez szimulációs babát biztosítanak a hallgatóknak. A babán gyakorolható a pelenkázás, etetés, altatás. Érzékeli az agresszív viselkedést (többek között a rázást), illetve a gondozás minőségét egy számítógépes rendszer rögzíti.
A babákat természetesen haza is viszik, hogy teljesen át tudják élni az anyasággal járó 24 órás szolgálatot. A hallgatók nem bízhatják másra a gondozást, nem kérhetnek segítséget.

Szimulációs baba


Kósa Zsigmond, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék vezetője egy sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy további 2 célcsoport oktatásába is be tudják építeni a Teljes Szülői Élmény programot. Egyrészt a gyermekvállalás előtt álló párok ízelítőt kaphatnak a babával járó feladatokból, másrészt a középiskolások is hasznos információkhoz juthatnak, s talán így csökkenthető a tinédzserterhességek száma.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések